Aangepaste EL CID kennismakingsdagen voor aankomend Leidse studenten

Als je in Leiden gaat studeren, wordt je in de EL CID weken klaargestoomd voor je studententijd. Aan EL CID, Enige Leidse Commissie Introductie Dagen, doen dit jaar meer dan 4.000 aankomend eerstejaars bachelor- en masterstudenten van de Universiteit plus Hogeschool Leiden mee. EL CID Bestuurslid Reinout Spaans: “Maar door de corona zijn de kennismakingsweken dit jaar wel heel anders dan voorgaande jaren”. “We hebben El CID in een nieuw jasje gestoken en binnen de richtlijnen van het RIVM creatief nagedacht, nieuw dit jaar is bijvoorbeeld ons online platform”.

De EL CID vicevoorzitter en penningmeester Spaans vertelt dat het bestuur in mei besloot de EL CID wel door te laten gaan, maar het roer rigoureus om te gooien. De ruime maand ervoor zat het bestuur nog te wikken en te wegen óf de kennismakingsweken wel konden doorgaan en wat, in het zwartste en mildste scenario,  gedaan moest worden. Spaans: “In mei hakten wij de knoop door en gingen aan de slag met onze nieuwe opzet”.

De EL CID wordt dit jaar gehouden van woensdag 5 augustus t/m woensdag 19 augustus. In deze periode wordt zowel een virtueel – als een fysiek programma aangeboden. Daarnaast worden een aantal kleinschalige fysieke introductie bijeenkomsten gehouden. Van zondag 9 t/m woensdag 19 augustus worden de tien fysieke dagen gehouden. Elke deelnemer wordt één dag met zijn of haar groepje van ongeveer 15 personen daarvoor uitgenodigd. Deze groepjes worden begeleid door twee ouderejaars studenten, de zogenaamde mentoren. Het programma is samengesteld in nauwe samenwerking met de gemeente, de Universiteit en de Hogeschool Leiden plus de overlegkoepel van de Leidse studentenverenigingen.

Deelnemersrecord

Namen vorig jaar nog ca. 3.700 studenten deel aan EL CID, dit jaar zijn er meer. “Het jaar 2020 wordt met ruim 4.000 een deelnemersrecord”, aldus Spaans.  Of er studenten zich door de bijzondere omstandigheden van deelname lieten weerhouden óf daartoe juist aangespoord werden, weet hij niet. “Maar er zijn dit jaar wel meer jongeren gaan studeren en dat helpt”, zegt hij “en misschien genereren de corona omstandigheden meer animo tot onderling contact en verbinding”.

Doel van de EL CID is eerstejaarsstudenten virtueel, en waar mogelijk ook fysiek, zo veel mogelijk te laten zien wat Leiden te bieden heeft. Zoals een kijkje nemen in het gebouw waar je straks colleges gaat volgen, ‘t leren kennen van je medestudenten, de binnenstad ontdekken en kennis maken met studentenverenigingen. “Soms worden in de periode ‘vrienden voor het leven’ gemaakt”, zegt Spaans.  En hij benadrukt dat EL CID weken kennismakingsdagen zijn en geen ontgroeningstijd.  Speelt onzekerheid, misschien wel angst voor corona gezondheidsrisico’s een rol bij de aanmelding voor EL CID?  Spaans: “We hebben wel heel veel vragen gehad van aspirant deelnemers, ja en ook van ouders”. “Wij verzekeren hen dat wij, het EL CID bestuur en onze mentoren er nauwlettend op zullen toezien dat de RIVM richtlijnen strikt in acht genomen worden en alles ordelijk verloopt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *