De introductiedag van de Leidse studenten begint met een dansje op 1 ½ meter afstand

Toch even nagelbijten, was ‘t voor de EL CID organisatoren toen premier Rutte vorige week aanvullende coronamaatregelen aankondigde. Kon het kennismakingsprogramma voor de Enige Leidse Commissie Introductie Dagen wel zo doorgaan? Met name de zogenaamde ‘fysieke dagen’ werden onder een  vergrootglas gelegd. Na vier online dagen kwamen studenten zondagochtend op de Beestenmarkt en Lammermarkt in groepjes van 15 eerstejaars bachelor- en masterstudenten van de Universiteit en Hogeschool Leiden enthousiast opdraven. De dag begon met de EL CID op-afstand-dans, met sierlijke handen-was bewegingen en elleboogjes.

Door Hans Schuurman

De EL CID wordt dit jaar gehouden van woensdag 5 augustus t/m woensdag 19 augustus. In deze periode wordt zowel een virtueel – als een fysiek programma aangeboden. Daarnaast worden vanaf zondag 9 augustus dagelijks kleinschalige fysieke introductie bijeenkomsten gehouden. Elke deelnemer wordt één dag met zijn of haar groepje van ongeveer 15 personen uitgenodigd. Deze groepjes worden begeleid door twee ouderejaars studenten, de mentoren. Het programma is samengesteld in nauwe samenwerking met de gemeente, de Universiteit en de Hogeschool Leiden plus de overlegkoepel van de Leidse studentenverenigingen. Sinds 2014 wordt de introductie week gezamenlijk voor studenten van Hogeschool en Universiteit samen gehouden, dat is lang niet in alle andere studentesteden zo georganiseerd.

Het programma dit jaar wijkt, behalve voor wat betreft het virtueel gedeelte, op een aantal punten af van vorige jaren. De groepjes zijn studenten met de zelfde studierichting. Zondag waren dat op het Lammermarkt studenten informatica. ‘Uit praktische overwegingen”, vertelt EL CID bestuurslid Nienke van der Tas, “dan hoeven we  maar langs één gebouw om hen te laten zien waar hun college gegeven worden. Zij vertelt dat dit jaar ruim 4.000 studenten aan EL CID deelnemen, 3.000 van de universiteit en 1.000 van de Hogeschool Leiden.

Doel van de EL CID is eerstejaarsstudenten virtueel, en waar mogelijk ook fysiek, zo veel mogelijk te laten zien wat Leiden te bieden heeft. Ze nemen een kijkje in de binnenstad, Huis van de Stad stat in de steigers Koornbrug, Pieterskerk en Academiegebouw. Er wordt vandaag een grachten rondvaart gemaakt en leren medestudenten kennen. Studenten kunnen aangeven met welke sportverenigingen zij willen kennismaken en een welke studentenverenigingen zij willen bezoeken voor een eventueel lidmaatschap. Deze afspraken zijn vooraf gemaakt en worden in verband met een eventuele besmetting contact door een app geregistreerd. Dit jaar is EL CID is non alcohol, hoor ik. Geen bierfontein bij Minerva deze keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *