ICT opleiding met baangarantie

Leiden – In coronatijd verliezen werknemers van o.a. horeca – en cultuurbedrijven hun baan, maar voor de sector informatie- en communicatietechnologie (ICT) is het personeel niet aan te slepen. Uitgerekend nu start Jan de Laat de opleiding ICT-Praktijk Academie in Leiden. “Een opleiding met een baangarantie”, vertelt rector De Laat de ca. 25 belangstellenden die woensdag in het Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap aan de Langegracht naar zijn voorlichting bijeenkomst kwamen. Hoe werkt deze vierjarige HBO leer- en  praktijk opleiding?

door Hans Schuurman

Groei van de ICT sector zat er ook vóór de coronacrisis in en de personeelsvraag voor deze sector is door thuiswerken toegenomen, net als de behoefte aan  digitale ondersteuning trouwens. De supportdesks van providers zoeken naar personeel. En eveneens de vraag naar personeel om het streamen van live-video’s te faciliteren is toegenomen, denk maar aan het onderwijs. En de bedrijven waarvan het personeel door de corona grotendeels naar genoegen thuiswerkt, willen een ICT-vernieuwingsprojecten nu versnellen voor deze alternatieve en vaak efficiëntere thuiswerkplek. “De ICT bedrijven in Leiden hadden al een tekort aan personeel”, aldus Martijn van Pelt, voorzitter VNO-NCW Rijnland directeur-eigenaar van het ICT-bedrijf Interpulse, hij ondersteunt de plannen van de opleiding ICT Praktijk Academie van harte. De Laat schakelt met zijn ICT Praktijk Academie de theoretische opleiding van NCOI in en geeft het theoretisch onderwijs op locatie van MBO Rijnland.

Opleidingseisen

Vorig jaar organiseerde De Laat al succesvol deze opleiding in Gouda. Van de groep belangstellenden die zich woensdag kwamen oriënteren, denkt De Laat een opleiding in Leiden van minimaal ca. 12 studenten te kunnen starten. Voor toelating tot de Hbo-opleiding is bezit van een mbo 4, havo of VWO diploma vereist. De duale opleiding, gelijktijdig werken én leren, duurt vier jaar. Vier dagen wordt in de praktijk gewerkt in één van ICT bedrijven als stagiaire/trainee en één dag per week volgt de student de theoretische opleiding bij mbo- Rijnland. De stage vergoeding in het eerste jaar bedraagt € 400 per maand, voor het tweede, derde en vierde jaar respectievelijk 500, 600 en 700 euro per maand.

Aan de toelating tot de praktijk en opleiding gaat een kennismakingsgesprek vooraf, vertelt De Laat waarin hij de aanleg en belangstelling van de kandidaat onderzoekt en hem of haar vervolgens tracht te matchen met het bedrijf waar hij of zij het beste  tot zijn recht komt. Motivatie van de student, weegt het zwaarste vertelde hij de aspirant studenten woensdag. Gedurende de stage/opleiding  bouwt de student een studieschuld op van € 10.000 . Dit bedrag moet volledig worden terugbetaal als de kandidaat uit zich zelf in het eerste jaar afhaakt. De hoogte van de terugbetalingsverplichting daalt in later jaren naar rato. “Dit is het bedrag dat de ICT Praktijk Academie investeert in de student tijdens de opleiding, verklaart  De Laat deze terugvorderingsverplichting. Hij relativeert deze mededeling echter door te melden dat zo‘n terugvordering is nog slecht één keer toegepast werd, het vorig jaar in Gouda. Voor zij-instromers, werknemers die door de corona werkloos zijn geworden en een uitkering genieten, bestaat bij het UWV een regeling  voor zogenaamde ‘krapteberoepen’. Hieronder valt ook de ICT,  waar uitkeringsgerechtigden onder strikte voorwaarden financieel gesteund kan worden tijdens het volgen van de ICT-Praktijk Academie opleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *