De gevestigde orde vreest verandering.

LEIDEN- “Alles begint met een idee, de uitvinding van het wiel en het internet, beide voorbeelden van innovaties die de wereld veranderden. Maar zo‘n opflikkerend lampje in een creatief hoofd, ziet de gevestigde orde soms als een gevaar voor hun macht. Over dit thema schreef de Leidenaar Guido Enthoven het boek: “De revolutie ligt op schema’. Een literaire thriller die voor 95% gebaseerd is op historische feiten.

door Hans Schuurman

Aan het eind van de 18e eeuw wilde een gezelschap Franse wetenschappers en revolutionairen een ‘wetenschap der ideeën’ ontwikkelen. Ze noemden dit project ‘Ideologie’, een woord dat later een hele andere betekenis kreeg. Ruim 200 jaar later startte  een student in een bovenkamertje op het Rapenburg eenzelfde zoektocht. Beide keren volgden een harde confrontaties met de machthebbers en behouders van het establishment.

De twee verhaallijnen in de roman zijn knap verweven. Die van wetenschapper Graaf Antoine Destutt de Tracy en anderen die de Franse revolutie in de grondverf zetten en met hun nieuwe ideeën maar net aan de guillotine ontkwamen. Dit gedachtengoed werd aanvankelijk omarmd door de Napoleon tot dat het deze keizerlijke opportunist niet meer te pas kwam.

De tweede verhaallijn van Wilbur de student die ook onderzoek deed naar de wereld van ideeën. Zijn wetenschappelijk werk wordt met één verdacht woordje door de anti terrorist programmatuur van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) er uit gepikt. Hij wordt onmiddellijk tot gevaar voor de samenleving gemaakt. Een heksenjacht op hem wordt geopend door  ‘lone wolf’ van het veiligheidsagentschap die meent dat hij subversieve activiteiten ontwikkelt die weer een revolutie zullen ontketenen. Een spannende reeks van belevenissen volgt, weer gaan er koppen rollen.

Beide verhaallijnen in het boek, uit de geschiedenis en actualiteit verbeelden de eeuwige strijd tussen ideeën en macht. Machiavelli wist het al: ‘Niets is zo moeilijk te realiseren als vernieuwing, omdat velen hun belangen aan het bestaande hebben verbonden.’ Een spannend verhaal met diepgang waar veel historische research aan vooraf ging.

Guido Enthoven (58) studeerde rechten in Leiden en studeerde af in de rechtsfilosofie. Al tijdens zijn studie intrigeerde ideeënontwikkeling  hem. Hij promoveerde op het proefschrift: “Hoe vertellen we het de Kamer?” Enthoven is de oprichter van de Nationale Ideeënlijn alsmede het instituut Maatschappelijke Innovatie. In de jaren ’90 was hij met zijn programma ‘Het idee’ op de TV. Hij publiceerde ruim 100 artikelen in diverse kranten en vakbladen.

De revolutie ligt op schema. Door Guido Enthoven Uitgeverij BoekenGilde, Enschede 358 blz. prijs: € 17,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *