Gezond leven is de beste medicijn

LEIDEN- Dr. David van Bodegom is per 1 september benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Vitaliteit in een verouderende populatie’ aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een nieuwe leerstoel die is ingesteld namens kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing.

door Hans Schuurman

David van Bodegom (1978) is opgeleid als arts en historicus en werkt sinds 2009 als verouderingswetenschapper bij Leyden Academy. Hij geeft daar leiding aan de activiteiten binnen het speerpunt Vitaal. Tevens werkt hij als universitair docent bij de afdeling (Public Heath Eerstelijns Geneeskunde) PHEG van het LUMC en begeleidt verschillende promovendi. Van Bodegom promoveerde in 2011 aan de Universiteit Leiden op veldonderzoek verricht op het platteland van Ghana. Daar onderzocht hij hoe mensen verouderen in een heel andere omgeving en ontdekte dat veel ouderdomsziekten en -kwalen daar veel minder voorkwamen. De arts maakte het tot zijn missie zijn bevindingen bij de Ghanese bevolking te vertalen naar interventies voor onze moderne omgeving. Van Bodegom verliet de dokters spreekkamer in de overtuiging dat de sleutel tot gezonde veroudering in de publieke omgeving ligt.

Van Bodegom vindt het een groot voorrecht om vanuit deze positie een bijdrage te kunnen leveren, Nederlanders te helpen gezonder en plezieriger oud te worden. “Hier is echt nog heel veel winst te halen”, zegt hij. Hij verheugt zich op de hechtere samenwerking met collega-wetenschappers vanuit diverse disciplines in Leiden en de Campus Den Haag. Van Bodegom  gaat ook college geven over vitaal oud worden aan jonge artsen en aan andere opleidingen.

Peer coaching

In het kader van de bijzondere leerstoel gaat Van Bodegom onderzoek doen naar twee thema’s in relatie tot vitaal ouder worden. Het fenomeen ‘peer coaching’. Van Bodegom richtte samen met zijn collega’s bij Leyden Academy de Vitality Club op, beweeggroepen van oudere wijkbewoners die doordeweeks ’s ochtends samen bewegen. Bijzonder is dat deze groepen door ouderen zelf worden geleid; er zijn geen professionals bij betrokken. Uit onderzoek blijkt dat deze groepen heel succesvol zijn, deelnemers komen voor hun gezondheid maar blijven terugkomen voor de gezelligheid. Van Bodegom wil onderzoeken of peer coaching ook elders gezondheidswinst kan opleveren, bijvoorbeeld voor mensen met beginnende suikerziekte om samen de ziekte om te keren.

Een tweede thema waar Van Bodegom zich in de komende jaren op richt, is de invloed van de omgeving op gezond gedrag. Veel van onze dagelijkse beslissingen worden ingegeven door onze omgeving. We worden in onze dagelijkse woon- en werkomgeving voortdurend verleid om teveel, te vet en te zoet te eten en inactief te zijn. In plaats van met veel moeite steeds ‘nee’ te zeggen tegen ongezonde verleidingen, kan het slimmer zijn om deze te verstoppen en juist gezonde verleidingen te introduceren. Van Bodegom wil onderzoeken hoe onze dagelijkse omgeving ingezet kan worden om mensen te helpen gezonder oud te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *