Burenruzie over wijksportpark

LEIDEN- Als de gemeente gedacht had met haar inrichtingsbesluit van het Roomburgerpark de wensen van de wijkbewoners en die van de hockeyclub Roomburg In der minne geschikt te hebben, komt ze van een koude kermis thuis. De uitruil: Een vierde hockeyveld met behoud van parkoppervlakte en een extra bio divers wijksportpark, krijgt lof van de  hockeyclub ( RHC). De Vrienden van het Roomburgerpark echter slijpen de messen en verwijten het stadsbestuur afspraken met de gemeenteraad niet na te komen.

door Hans Schuurman

Wethouder Paul Dirkse (D66) presenteerde vrijdag het inrichtingsplan van het wijksportpark waar voor de aanleg ongeveer 6 miljoen euro gemoeid is. Dirkse leek zich er maar bij neer te leggen dat, ondanks ellenlange overleguren, sporters en recreanten, boze buren blijven in Roomburg. Het college van B.&W.  (D66,GroenLinhks en PvdA) vindt de ruimte nodig voor het vierde hockeyveld door van de Van Vollenhovekade bij de Lorentzschool in een fietspad te veranderen, de fietsenstalling voor zowel scholieren als hockeyers te combineren en hier naar toe het trapveld te verplaatsen. De speeltuin ‘De Speelschans’ moet opschuiven en het hockeyclubhuis wordt een buurtcentrum. Wethouder Ashley North (GroenLinks) putte zich uit in loftuitingen over de verbeteringen in diversiteit en klimaat adaptief.

Regionaal veldoverschot

De ‘Stichting Vrienden van het Roomburgerpark’ vindt dat het plan niet voldoet aan de voorwaarden van de gemeenteraad. De participatie op basis van coproductie van sporters en recreanten is te kort geschoten en van de beloften van meer biodiversiteit, betere klimaatadaptatie en een ongestoorde parkbeleving is te weinig  terecht gekomen. Woordvoerder Bert Stemerdink: “Die samenwerking was een aanfluiting”. Naar zijn mening stond tevoren al vast dat het 4e hockeyveld er tegen elke prijs móést komen, ongeacht de effecten voor de omgeving en het park. De biologen Helias Udo de Haes en Rinny Kooi die hij heeft geraadpleegd, vinden dat de biodiversiteit er zo op achteruit gaat. Stemerdink: “En welk maatschappelijk probleem lost de gemeente nou op voor bijna 6 miljoen euro? Niet een tekort aan hockeyvelden, want die zijn er voldoende in de Leidse regio.” Stemerdink verwijst naar informatie die in een WOB-verzoek verkreeg. Waarin stond dat slechts 43 % van de hockeyende Leidenaren hockeyt bij Roomburg, de rest speelt bij clubs in Oegstgeest, Leiderdorp en Voorschoten en bij studentenclub Thor. De clubs in de Leidse regio hebben gezamenlijk een veldoverschot en kennen geen wachtlijsten, weet Stemerdink. 

De Hockey Club Roomburg, is tevreden: “Wij zijn blij dat B.&W. een volgende stap zet”, zegt Ad Usman. Naar zijn mening zijn alle belangrijke functies van het park verbeterd en versterkt. Volgens hem komen er meer mogelijkheden voor (on)georganiseerde sporters, eindelijk een schoolplein voor de Lorentzschool en geen extra appartementencomplex. Usman roemt de aandacht voor groen en biodiversiteit plus gecreëerde ruimte voor jongeren en buurtbewoners en spreekt het vertrouwen uit dat gemeente en de buurt elkaar uiteindelijk zullen vinden in het inrichtingsbesluit.

En dan is er ook nog de financiering van het wijksportpark. De eerste kostenraming is € 5,9 miljoen. Voor een dekking van € 3,8 miljoen, waarop al gerekend werd, in 20 jaar afgeschreven. De resterende € 2,1 miljoen moet vanuit andere potjes vrijgemaakt worden. Ook rekent de gemeente op een financiële bijdrage van de hockeyvereniging. Het stadsbestuur is er goed klaar mee, ze wil dit najaar knopen doorhakken. Het wordt gewoon dealen en neuzen tellen op 21 september (inspreken) 15 oktober (commissievergadering). Op 10 november neemt de gemeenteraad een besluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *