Duurzaamste Kilometer bij Leiden Centraal bestaat niet

LEIDEN – Een groep gedreven Leidenaren, pleitbezorgers van Leiden Centraal Park, heeft haar medewerking opgezegd aan het gemeentelijk project ‘Duurzaamste kilometer van Nederland’ (DZKMNL). “Wij zijn teleurgesteld hoe het stadsbestuur omgaat met onze inbreng rond het Stationsplein”, verklaart Peter van der Geer de stap. Leiden Centraal Park staat voor een groene verbinding tussen Bio Science Park en Singelpark, maar onze inbreng wordt niet serieus genomen.”

door Hans Schuurman

Van der Geer vertelt dat zij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bijeenkomsten organiseerden voor geïnteresseerden, discussieerden en een burgervisie schreven. Op een door hen uitgelegde groene loper grepen alle politieke partijen de Burgervisie Leiden Centraal Park met beide handen aan. Die visie bevat, volgens van der Geer, allesbehalve wilde plannen. Het is een evenwichtige benadering van bereikbaarheid, wonen, werken en verblijven. “Het is gewoon een visie met gezond verstand en aandacht voor groen”.

Intussen introduceerde de gemeente de Green Deal voor de DZKMNL. Het gebied tussen het oude belasting kantoor en de Ypenburgbocht moest het duurzaamste stukje Nederland worden. De gemeente drong er op aan dat Leiden Centraal Park als ‘partner’ mee zou tekenen. Van der Geer geeft toe dat  zij ondanks hun twijfel hier een kans voor vergroening van het Stationsgebied zagen.

Van der Geer vervolgt: “Al bij ons eerste publiek optreden als partner in juni 2018 informeerden wij voorzichtig naar de invulling van groen en duurzaamheid binnen die Duurzaamste Kilometer. Maar de gemeente gaf nooit heldere antwoorden. Daarom weet geen Leidenaar waarom en hoe Leiden de duurzaamste kilometer van Nederland moet aanleggen.”

Plots bleek de DZKMNL bovendien geen strekkende km meer te zijn, maar een cirkel met een diameter van een km, waardoor een bedrijf op de Langegracht ook in het Stationsgebied viel en een groen dak kon financieren. Op een presentatie avond van de gemeente over de Duurzaamste Kilometer van Nederland werd een ‘artist impression’ getoond met een nieuw kolossaal kantorencomplex op de Schipholweg. Op de vraag wat hiervan het duurzame en groen karakter was, luidde het antwoord: ‘Op straatniveau komen er een paar bomen bij, maar niet teveel, want er liggen overal kabels in de grond.’

Van der Geer: “Geen Leidenaar snapt iets van die DZKMNL, terwijl we in de Gebiedsagenda lezen dat voor het Stationsgebied ‘gewoon duurzaam’ ook genoeg is. Wat wil de gemeente nu eigenlijk? Als Leiden Centraal Park gaan we door, want onze Burgervisie staat als een huis. Iedereen kan ‘m vinden op www.leidencentraalpark.nl.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *