Leidse hospices lopen door corona veel sponsorgelden mis

LEIDEN – Hospice Issoria loopt dit jaar flinke bedragen euro mis omdat, vanwege besmettingsgevaar met Covid-19, veel minder geldinzamelingsacties gehouden konden worden. Reguliere dienstverlening komt niet in gevaar, verzekert coördinator Hans van der Graaf, op termijn vreest hij moeten wij echter wel op extra uitgaven beknibbelen. En dát, aldus Van der Graaf, gaat leiding, medewerkers en vrijwilligers van onze instelling voor terminale zorg echt aan het hart. Omdat wij werken vanuit de gedachte alle wensen van hun gasten in hun laatste levensfase te vervullen.

door Hans Schuurman

Hospice Issoria aan de Burggravenlaan 11, heeft 7 gastenkamers waar per jaar ongeveer 80 mensen worden verzorgd. Hier wordt de familie ontlast van alle praktische beslommeringen, voelen mensen zich veilig en geborgen om het leven te kunnen loslaten. Het eerste contact is meestal een telefoontje van naast familielid, vaak de (schoon) dochter”, vertelt Van der Graaf.  “Vervolgens wordt de huisarts geraadpleegd over de medische situatie en wordt met de familie overlegd of Issoria de juiste plek voor afscheid nemen van het van het leven van vader, moeder of partner. Naast de zorg in de hospice geeft Issoria ondersteuning in de thuissituatie en biedt het rouwondersteuning.

In Issoria werken 13 verpleegkundigen, gedetacheerd vanuit ActiVite en een kleine honderd vrijwilligers. Werken in een hospice is intensief en psychisch belastend maar het levert ook een rijkdom aan menselijke ervaringen op, aldus de medewerkers. “En het betekent niet dat er altijd een mineurstemming heerst, want gelachen wordt er ook gelukkig”, willen verpleegkundige Marianne Nagel en vrijwilliger Ria Goezinnen wel graag aanvullen.

Geldwervingsacties

Dit jaar liep Issoria sponsorgeld mis omdat van ‘Sporten voor Issoria’ en de ‘Aspergelunch’ niet door konden gaan. Ook leverde ‘De slag om Leiden’, de jaarlijkse pub quiz tussen bedrijven, veel minder op. Gelukkig kon de TK Summer Challenge, waarin individueel gesport kon worden voor het goede doel, wel doorgang vinden. Maar welke extra’s lopen nu gevaar?  Wij kunnen  royaal zijn voor onze gasten, luidt het antwoord.” Als een gast een biefstukje met doperwten en frites besteld als avondmaal, we bakken ‘t;  trainingen van personeel, ‘t geld maken we ervoor vrij; een einde jaar geschenkje voor het personeel, we kijken niet op een dubbeltje. Maar die drie hoog laag bedden die wij vorige maand bestelden, ik weet niet of we dat forse bedrag zonder ons opgebouwde buffertje  zo snel zonder sponsorgelden hadden uitgegeven.

In de raadsvergadering  op 17 september werd op voorstel van het CDA besloten de twee Leidse hospices Issoria en Xenia  € 50.000 toe te kennen. Als u persoonlijk een financiële bijdrage wilt geven aan het belangrijke werk van Issoria, kunt u dat doen door een bedrag over te maken of NL75ABNA0892838426 t.n.v. Vrienden van Issoria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *