Zwerfvuil ruimen gaat in de Fruitbuurt ’t hele jaar door

“Attent, hé, dat World Cleanup Day dit jaar georganiseerd wordt op een van de zaterdagen waarop wij onze zwerfvuilronde maken”. Er wordt gelachen in het groepje ‘trash pikkers van de Fruitbuurt. Het is vandaag lekker weer en de oogst is goed. “Mondkapjes, veel mondkapjes, zegt Francien de Jong. Het is de laatste zwerfvuil trend en de vindplaats is bij  de bushalte van de Lammenschansweg” Het groepje kreeg van de gemeente de afvalgrijpers en afvalringen in bruikleen.

door Hans Schuurman

De Fruitbuurt ligt in Leiden Zuid ingeklemd tussen de Trekvliet en de Lammenschansweg en wordt zo genoemd van wege de fruitveiling die er ooit was. Nu is het een gezellig Leids buurtje, waar kinderen op straat kunnen spelen en ouders  voor het huis een ‘koppie doen’.

Behalve mondkapjes bij de bushalte, petflesje in de berm van de Lammerschansweg en snoepwikkels bij de supermarkt vindt het groepje ook veel filtersigarettenpeuken (bij de bushalte), weed zakjes in de bosschages en een zakje pillen die kinderen zo maar kunnen aan zien voor snoepgoed. Je hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om te weten dat ze afkomstig zijn van gemakzuchtige, automobilisten, scholieren en , rokers. De rijkste vindplaatsen zijn het Ananas bouwterrein, de route naar het ROC en rond de supermarkt.

Het gesprek van het vriendengroepje gaat altijd over gemakzucht en nonchalance van de daders, de gezondheidsrisico’s voor bewoners. Het gespreksonderwerp zwerfvuil scoort altijd één of twee (met hondenpoep) in de top drie (auto op de stoep) van ergernissen bij elke buurt enquête.

“De industrie, met name de plastic verpakkingsindustrie heeft het slim gespeeld”, merkt een van de ‘pikkers’ op, “door het probleem dat zij veroorzaken naar de verantwoordelijkheid van de burgers te verschuiven”. Statiegeld op de petfles zal straks wel een matigend effect hebben op de wegwerp gewoonte van mensen. “Wist je dat zwerfvuil niet wordt gerecycled”, merkt iemand op, “het beste kun je de verpakking, blikje etc. etc. gewoon mee naar huis nemen”. Anders belandt het in de vuilverbranding net als het afval uit straat vuilnisbakken trouwens. “We hebben vandaag weer heel wat opgestoken vandaag ”, en ten bewijze hiervan steekt een van de trash pikkers een mondkapje omhoog. “We wachten in de Fruitbuurt niet op een volgende World Cleanup Day.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *