Afval is grondstof in de nieuwe kringloopeconomie

Het paviljoen en kleine kantoren op ‘The Fields’ staan wat een verscholen op een groen terrein ingeklemd tussen ’t spoor en Schipholweg schuin tegenover Stationsplein 107. De bouwsels zijn van restmateriaal, het dak met groene planten en een zonnepaneel. We mogen de aarde niet nog meer uitputten, is de boodschap. De wethouders Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) en Yvonne van Delft (Economie) openen dit circulaire paviljoen met tiny offices; de nieuwe hotspot van de Duurzaamste Kilometer van Nederland (DZKMNL).

door Hans Schuurman

Het Paviljoen gebouwd van sloopmateriaal van het Gorlaeus universiteitsgebouw dient al voorbeeld voor een duurzame stad. Het clubhuis voor de DZKMNL wordt een werk-, studie- en ontmoetingsplek voor studenten, geïnteresseerde burgers en andere organisaties. Door vaste presentaties, tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en werkgroepen wordt dit de komende 2 jaar de plaats waar aan kringloop bouwen en toekomst plannen kan worden bijgedragen.

Fleur Spijker is enthousiast over het plan om de voormalige kweektuin dit tweede leven te geven met een duurzaam project. Volgens haar moeten we hergebruik van materialen en biologische diversiteit oppakken om het dicht op elkaar leven in Leiden leefbaar te houden,  voor onszelf en onze kinderen”, aldus Spijker. “En daar is creativiteit en doorzettingskracht voor nodig”

Yvonne van Delft vult haar collega wethouder aan: “Het Paviljoen is dé creatieve broedplek waar met de stad gewerkt wordt aan oplossingen voor de uitdagingen in een stedelijke gebied”. Volgens haar moet het ondernemers en elkaar inspireren en motiveren, oplossingen bedenken voor een toekomst met hergebruikte materialen.

Jaar van ’t dak

Het jaar 2020 is het jaar van het dak. Bewoners en bedrijven komen in actie om met de inrichting van hun dak bij te dragen aan een leefbaar en duurzaam Leiden. Op ‘The Field’ heeft Universal Greenfields uit Katwijk verschillende groene daken aangebracht. De voordelen van groene daken zijn talrijk, vertelt Dirk Roosendaal: “Versterking biodiversiteit, koeling van de stad en het bufferen van regenwater”. Met bufferen houdt je het water van een stevige bui nog even vast om het daarna traag te lozen, waarmee de piekafvoer van het regenwater verplaatst naar een later tijdstip, legt  hij uit en vervolgt: “Het dak is gemaakt van natuurlijke materialen, de sedum- en de prairiebeplanting, die vlinders en bijen aantrekken, staan in een vochtvasthoudend daktuinsubstraat. Deze groeilaag ligt op plantaardige vezeldoeken en een drainagelaag op basis van wol”.

De enige wanklank bij enthousiaste presentatie over ‘The Fields’, is het taalgebruik van de deskundigen bij de presentatie: “Onze circulaire hotspot met  tiny offices voor events en workshops onder een biodiverse sunroof”. Maar bent u niet bang dat u door uw vreemdtalig woordgebruik afstand schept tot een breed publiek”, vraagt de wat oudere verslaggever beschroomd. “Hm, oh, ja”, antwoordt een organisator, “maar alle jonge mensen praten zo hoor, die begrijpen het wel”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *