Ondernemersstimuleringsfonds beoogt stadseconomie met nieuwe ideeën te bevorderen

Vorige week werd de samenwerkingsovereenkomst van het ‘Leids Stimuleringsfonds’ getekend die met een startpremie creatief ondernemerschap stimuleert. Beter op veranderingen in te spelen en lokale economie versterken, is het doel. “Ondernemers moeten zich niet ingraven in onderlinge concurrentiestrijd, maar samenwerken”, adviseerde Nico Tates, één van de initiatiefnemer van het stimuleringsfonds.

door Hans Schuurman

De tweede coronagolf slaat nog steeds diepe wonden in de Leidse economie. Faillissementen, inkomstenverliezen, ontslagen van personeel zijn dagelijks aan de orde. Detailhandel, horeca, de reis – en entertainment branche worden zwaar getroffen. Lijdt de pandemie tot verandering van koopgedrag en vraag naar andere producten en diensten, en zo ja welke? Bij de pakken neer zitten, is in ieder geval geen optie, vinden de Leidse ondernemers. Alleen frisse ideeën kunnen het tij keren en in de noodzakelijk voorinvesteringen kan het fond bijspringen, aldus de fondsbeheerders.

De brainstormsessie bracht vooral voorbeelden van digitale toepassingen, websites en consultants, die doelmatigheid in bedrijfsvoering bevorderen. Een uitzondering daarop het idee van een gezamenlijke bezorgdiensten voor een hele winkelstraat of winkelcentrum. Waarbij alle (online) bestellingen van deze samenwerkende winkeliers worden verzameld op één plek en dagelijks thuis bezorgd. Lichtend voorbeeld de reeds bestaande projecten: Talent op Maat en de ICT Praktijkacademie.

Het Leids stimuleringsfonds is nu gevuld met € 500.000, waarvan de ondernemers zelf 3 ton en de gemeente 2 ton op tafel legde. De toekenningsvoorwaarden voor een gift uit het stimuleringsfonds zijn onder andere innovatief, kosten verlagend, omzet vergrotend en  werkgelegenheid scheppend. Een driekoppige, naar aard van werkterrein variërende, commissie beoordeelt de subsidieaanvragen. De bijdrage bedraagt minimaal € 500 en maximaal € 5.000 . Het bedrag wordt uitsluitend met cofinanciering toegekend, de aanvrager zelf moet tenminste 30% aan eigen geld op tafel leggen. Elke kalendermaand is er een aanvraagronde, aanvragen dienen uiterlijk op de laatste woensdag van de maand, 30 september, 28 oktober, 25 november, 30 december etc. ingediend te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *