Gemeentebestuur Leiden stimuleert stadstuinieren

Wethouder Ashley North (GroenLinks) maakte vorige week zijn plannen over ‘Stadstuinieren’ bekend. Hij wil in de stad natuurvriendelijk tuinieren in volkstuinen, buurttuinen en schooltuinen stimuleren en faciliteren. “Eén buurttuin per wijk om duurzaam gezond voedsel te kweken, leerzaam voor kinderen en bevorderend voor het  ‘samen gevoel’ van de wijk”. Jelger Walraven, biologische stadstuinder, vult hem aan met zijn enthousiast verhaal over stadstuinieren.

door Hans Schuurman

Mogelijk heeft de huidige stijgende belangstelling voor het stadstuinieren iets te maken met corona, omdat in deze tijd mensen meer op elkaar zijn aangewezen.  “Sociale cohesie en gezondheid zijn in deze corona-tijd extra belangrijk”, vindt North. Met de visie op stadstuinieren wil hij duidelijkheid verschaffen over haar mogelijkheden en voorwaarden. “Onze zienswijze accentueert duurzaamheid en geeft uitleg over de wijze waarop de gemeente het faciliteert en bevordert”, aldus North.

In Leiden zijn verschillende locaties, verspreid door de stad, waar geestdriftig samen getuinierd wordt. Van tuinderij Het Zoete Land tot schooltuin Zilverdistel, van buurtmoestuin Morsmoes tot volkstuinpark Cronesteyn, van biodiversiteitstuin Vrij Groen tot voedselbos Okkerheide in de Merenwijk. Stadstuinieren in volkstuinen zoals bij Matilo, schooltuinen, buurttuinen en eetbare schoolpleinen draagt bij aan het bewustzijn van bio divers, vergroenen, klimaatadaptatie en dingen samen met elkaar te doen in de wijk. En een paar uurtjes in de tuin werken is bovendien reuze gezond. Al je spieren gebruiken én in de frisse lucht, daar kan geen bezoek aan de sportschool tegenop. “Ik tuinier zelf ook”,  zegt de GroenLinks wethouder, die zijn sympathie voor de projecten uitstraalt.

Jelger Walraven: “Er bestaat een wachtlijst voor de tuin van Stichting Leiden Oogst. En in de Zeeheldenbuurt voedselbanktuin ‘Groentepark Bontekoe’ krijgen we regelmatig vragen of de groente te koop is. Walraven: ”Helaas alle groente die daar verbouwd wordt is bestemd voor de klanten van de voedselbank. ”Voorbijgangers stellen vragen hoe gewassen te kweken in eigen tuin. Voorbijgangers stoppen om een praatje te maken en hun waardering uit te drukken. “Ja, een tuin verandert de wijk”, aldus Walraven. Hij vertelt over de educatie aan scholieren, bijvoorbeeld op Het Zoete Land, bij de Zoeterwoudsesingel die door corona op het ogenblik helaas gestopt is. “Stadstuinen zijn een waardevol onderdeel van de opvoeding en ik zie veel kansen het stadstuinieren in Leiden te stimuleren”.

Ziekenhuis eigen groentetuin

Ik ben bijvoorbeeld betrokken bij een project in Hoofddorp waar een scholengemeenschap aan ondersteunde landbouw doet. Consument en teler die samen de opbrengsten, kosten en risico’s delen. Het versterkt de band met de omringende woonwijk. Op het Marecollege in Leiden hebben ze ook een eigen tuin. En waarom niet de grond rond een ziekenhuis gebruiken om groente te telen voor het eten van de patiënten? Walraven is niet te stoppen: “Het positieve effect van regionaal geteelde, biologische groente op de gezondheid krijgt op die manier aandacht”, besluit hij.

En heeft wethouder North ook een potje met geld op de plank staan voor stimulering van stadstuinieren? North kijkt zuinig: “Er zijn bescheiden financiële middelen te vergeven voor gemaakte kosten om de grond klaar te maken voor beplanting ook kunnen hiermee eventueel gereedschappen voor worden aangeschaft”. “Het initiatief ligt bij bewoners, hoor, de  gemeente inspireert en faciliteert”. 

Een gedachte over “Gemeentebestuur Leiden stimuleert stadstuinieren

  1. Wat is die North een enorme hypocriet. Zeuren om een tuintje maar tegelijkertijd wil deze ‘volksvertegenwoordiger’ een van Leidens kleinste parkjes, het Roomburgerpark, plastificeren. Omdat zijn hockeyvriendjes nog vaker willen hockeyen in de beschermde natuur. Deze GL man zegt ja en doet nee. Pas op voor GL, PvdA en D66. Deze zogenaamde groenen zijn het alleen als ze uw stem nodig hebben. Als ze die eenmaal hebben doen ze niet wat het ‘volk’ wil, maar wat hun vriendjes willen. Nepotisme heet dat met een mooi woord. Dus als je Leiden groen wilt krijgen stem dan NOOIT op Groen-Links, De Partij van de Achterbaksheid en Hockeypartij D66.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *