Gezond bewegen op de Burcht met de Vitality Club

Sportief bewegen is gezond, je blijft fit en maakt vrienden is het concept van Leidens  vier ‘Vitality Clubs’. Elke maandag- en donderdagochtend tussen 09.00 en 10.00 uur verzamelen 10 á 20 senioren op Burcht. Enigszins voor weer en wind beschut en iets wat uit het zicht doen zij hun oefeningen. “Voor de trainingen hoef je je niet op te geven noch af te melden, er is altijd plaats en steeds een vaste kern sporters aanwezig”, zegt Annette van den Boom-Melman, “ en ter afsluiting wordt nagepraat en soms koffie gedronken”.

door Hans Schuurman

Sportief bewegen onder de leiding van Annette van den Boom-Melman met oefeningen die op verschillende niveaus uitgevoerd kunnen worden. Van den Boom doet alle verrichtingen eerst zelf voor, geeft aanwijzingen maar corrigeert niet. “Iedereen doet mee naar vermogen en dat is voor mij  genoeg”, zegt zij. Ongeveer tweeënhalf jaar geleden startte zij de groep. En ze vertelt dat zij aan het begin van haar werkzame leven als  gymlerares in het voortgezet onderwijs begon en later switchte naar fysiotherapie. “Toen ik drie jaar geleden met pensioen ging, wilde ik weer wat aan bewegen doen”. “Ik maakte kennis met de Vitality Club in de Professorenwijk en begon daarna zelf in de Binnenstad”.

Om een keer mee te doen met een Vitality Club hoef je je niet op te geven. De 10 deelnemers vandaag op de Burcht variëren in leeftijd tussen 50 en 80 jaar. De inhoud van de les heeft een professionele structuur. Het uurtje begint met een ‘warming-up’ om de spieren op temperatuur te brengen. Met snel traptrede oefeningen wordt het hart flink aan het werk gezet. Milde krachttraining ruggelings met elastieken banden, herinnert een ieder dat daar ook spieren zitten. Bij de balansoefening, op één been staan, zoeken een paar deelnemers steun  aan een muurtje. Souplesse, kracht en balans, de elementen van val preventie. De meeste ongelukken bij senioren gebeuren thuis, struikelen over een mat of een traptrede die over het hoofd wordt gezien. “Aangetoond is dat bewegen de kans op een aantal ouderdomsziekten vermindert, weet Van den Boom zoals bijvoorbeeld diabetes type II, artrose/slijtage, hoge bloeddruk, overgewicht, verlies van spiermassa en botontkalking”.

Jam potje

Wat doet dat lege jam potje daar toch op de rand van dat muurtje? Van den Boom: “Het lidmaatschap van een Vitality groep is één euro per week, ’t geld wordt onder andere gebruikt voor de aanschaf van materialen en voor uitjes”. Op drie ander plaatsen in Leiden en op andere doordeweekse dagen zijn ook Vitality clubs actief in Noord, ProfBurgWijk en de Stevenshof. Eén euro om 1 tot 5 keer per week een uur onder (deskundige) leiding te sporten? Door de inzet van vrijwillige coaches worden de kosten  laag gehouden.

De trainer heeft over het sociale aspect van samen sporten de volgende mening: “Ontmoetingen tijdens het sporten zijn echt anders dan elkaar treffen zittende aan een tafel met een kopje koffie. Je hebt van aanvang iets gemeenschappelijks, zo’n gesprek begint steevast met ‘Hoe ging ’t vandaag? Bij het napraten ontspint zich een discussie onder de groepssamenstelling. Waarom veel meer vrouwen dan mannen aan Vitality clubs mee doen. Vandaag was de verhouding op de Burcht;  man/vrouw ook 1/5. “Vrouwen passen zich beter aan dan mannen, ’t zijn socialere types luidt zo ongeveer de gemeenschappelijke mening. “En bovendien zijn er meer oudere dames dan heren”, merkt een deelnemer snedig op. Voor nadere informatie www.vitality-club.nl

2 gedachten over “Gezond bewegen op de Burcht met de Vitality Club

  1. Geachte her/mevrouw,
    Ik zou graag in contact komen met mw. Annette van den Boom-Melman zodat ik haar een vraag kan stellen over haar vader. Wellicht kunt u haar mijn e-mailadres (frank.verschoor@kpnmail.nl) geven en/of mij mobiele nummer (06-15239241).
    Bij voorbaat dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *