Leiden Bio Science Park is banenmotor

Het Leiden Bio Science Park (LBSP) is economisch van grote betekenis voor onze stad, dat concludeert de (onafhankelijke) Rekenkamer commissie Leiden/Leiderdorp in haar onderzoeksrapport voor de gemeenteraad. De Hightech bedrijven brengen welvaart en werk voor duizenden werknemers. Maar wat wordt de stad er wijzer van en hoeveel Leidenaren hebben daar een baan? Loftuitingen buitelen over elkaar heen, maar zijn er ook minpuntjes?

door Hans Schuurman

Het LBSP biedt een werkgelegenheid van ongeveer 29 duizend banen, waarvan ruim 20 duizend banen direct bij bedrijven en instellingen en 3,5 duizend indirecte banen van Leidse bedrijven. In het totaal om en nabij de 23.500 banen die grof weg 50/50 verdeeld kunnen worden in jobs voor laag (10%) – en middelbaar (36%) opgeleiden en mensen met een hbo-opleiding of universiteitsdiploma (54%). Bij lager en middelbaar geschoolde mensen moet men denken aan beveiligingspersoneel, technisch – onderhoud – en administratieve medewerkers. Bij het hoger geschoold personeel onderzoekers, staf en leidinggevenden enz..

Bij de indirecte werkgelegenheid, dus door werkers bij Leidse bedrijven, is veel catering -, hotelpersoneel, en werknemers van onderhoud en  reparatiebedrijven actief. Het lager – en middelbaar geschoold personeel maakt hier 64 procent uit van het geheel. De resterende 36 procent zijn hoogopgeleiden.

Uit het onderzoekonderzoek blijkt voorts dat 31 procent van de banen door Leidenaren verricht wordt, ruim 8.000 werknemers. Eén op de 8 Leidenaren verdient z’n brood op het LBSP. De Rekenkamercommissie merkt op dat ook veel werknemers in de ons omringende gemeenten wonen.

Wat verdient de gemeente Leiden aan het LBSP?  In de jaren 2011 t/m 2019  betaalde de gemeente jaarlijks ca. € 3,8 miljoen aan infrastructuur en onderhoud  etc. etc. . De jaarlijkse inkomsten die daar tegenover stonden, was ongeveer € 8,3, aan OZB belasting, grondverkopen en huur etc.. Leiden verdient dus twee keer zoveel euro’s aan het LBSP dan zij er aan uitgeeft.

Ook mag niet onvermeld blijven dat het LBSP als het om het Leids beleid van biodiversiteit gaat in het bedrijvenpark zich hiervoor zeer ontvankelijk toont en royaal meedoet.   

Verkeersdrukte

Tot zover het goede nieuws, want alles heeft z’n prijs. Welke nadelen ondervindt Leiden door de aanwezigheid van het LBSP? Verkeersdrukte! Gelukkig ligt het LBSP aan de zeezijde van Leiden C.S, en dicht bij de A 44, maar de dagelijkse toestroom van mensen en middelen, forenzen, goederen levert veel drukte op en daar heeft de stad alleen maar last van.

Druk op de woningmarkt. De huizenprijzen worden ook opgestuwd door de vraag van het steeds maar groeiend aantal LBSP werknemers. Natuurlijk kunnen deze stijgende huizenprijzen niet alleen bij hen in de schoenen schuiven. Maar een blok appartementen speciaal voor expats gebouwd, staat erop, doet veel Leidenaren die zelf 7 jaar op zo’n woning moeten wachten, de wenkbrauwen fronsen.

Zou de eenzijdige bedrijvigheid van LBSP met hoofdzakelijk medische en gezondheidsbedrijven in de toekomst risico’s opleveren? Daar lijkt het op het ogenblik zeker niet op. De vestiging van de Europese Medicijnenautoriteit op de Amsterdamse Zuidas maakt het neerstrijken op het LBSP nog aantrekkelijker. Neem nou het grootste LBSP-bedrijf Johnson & Johnson, die onder de naam Janssen Biologics werkt aan een covid-19 medicijn. Als u volgend jaar een prikje in uw arm krijgt tegen de  corona, bent u dan ook een beetje trots bij de gedachte ‘made in Leiden’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *