De Pieterskerk verbindt Leidenaren

De Pieterskerk Leiden maakt door corona financieel een moeilijke tijd door. Met het wegvallen van de verdiensten van alle evenementen vallen de inkomstenbronnen nagenoeg volledig weg. Om het financieel te kunnen bolwerken heeft de Pieterskerk Leiden een lening moeten afsluiten bij het Restauratiefonds van € 900.000. “Dat geld is mogelijk nodig voor de vaste lasten, een klein team aan personeel, maar vooral voor het onderhoud van het monument.”, vertelt directeur-bestuurder Frieke Hurkmans. Sinds de beperkende maatregelen liep de Pieterkerk Leiden € 2.6 miljoen aan eigen inkomsten mis.

De benarde situatie van de Pieterskerk Leiden was onderwerp van een podcast ‘Leidse arbeidsvitaminen’ van Mara Beukenkamp en Thomas Verburg met als thema: ‘Wat bindt Leidenaren?’ Na het 3 October feest, is volgens de podcastmakers de Pieterskerk Leiden een goede tweede verbinder in Leiden. De Leidse  sleutels van de schutspatroon van de stad, Sint Pieter, die de hemelpoort bewaakt, staan niet toevallig in ons stadswapen. “En wist je dat bij de landelijke bezoekerstellingen op de Open Monumentendagen de Pieterskerk Leiden altijd bij de eerste 10 staat.”, aldus Hurkmans.   

“Sinds 1974 is de Leidse Pieterskerk geen kerk meer”, geeft directeur Hurkmans aan, “ Sinds die tijd heeft de Pieterskerk Leiden een museale en monumentale status. Naast een bescheiden gemeentelijke subsidie moet de Pieterskerk Leiden haar eigen inkomsten genereren”. En ze vervolgt: “Het monument heeft eerder zware tijden gekend, bouwkundige onderhoud is altijd de grootste kostenpost, niet verwonderlijk voor een gebouw uit de Middeleeuwen, toch. Doorlopend onderhoud is essentieel, uitstel leidt sneller tot groter verval.” Om het onderhoud goed te kunnen monitoren en uitvoeren wordt de Pieterkerk Leiden bedrijfsmatig gerund.

Hurkmans trad 10 jaar geleden aan toen de laatste kostbare restauratie werd afgerond, dat was nodig omdat het monument in de laatste kerkelijke periode zich in een zeer slechte staat bevond”, zegt zij. Dat bouwkundige achteruitgang voor Leidenaren niet acceptabel is, wordt gesterkt door de makers van de podcast en hun keuze om na de 3 October Vereeniging voor de Pieterskerk Leiden als bindende factor te kiezen. Het monument staat centraal in de Leidse historie, hier zijn veel historisch bekende namen begraven, o.a. de  Pilgrim predikant Robinson, Marnix van Sint Aldegonde schrijver van het Wilhelmus en de schilder Jan Steen. Het is ook de plek waar de Universiteit jaarlijks de opening van het academisch jaar houdt, marathonlopers zich verkleden en de burgemeester zijn Nieuwjaarsreceptie houdt. En niet in de laatste plaats waar Leidenaren sinds 1574 bij elkaar komen om te danken voor het Ontzet.

Hurkmans: “We hadden mooie plannen voor ons 900-jarig bestaan in 2021, maar dat schuift een jaartje op. Door Corona moeten wij creatief zijn om de Leidse Pieterskerk open te houden. Samen met Erfgoed Leiden e.o. maken wij een tentoonstelling met foto’s van Jan Goedeljee (1824-1905). De tentoonstelling ‘De Verdwenen Stad’ laat o.a. Leidse grachten zien die nu gedempt zijn en inmiddels verdwenen poorten. Bij Iedere historische foto staat ook een afbeelding hoe Leiden er nu uitziet. Zodra alles weer open mag kan iedereen komen kijken en naast prachtige foto’s ook nog een goede kop koffie of een Leidsch biertje komen drinken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *