Tentoonstelling in Museum De Lakenhal feest voor alle zintuigen

Claudy Jongstra staat fier bij haar kunstwerk ‘NINE’. “Noem mij als je blieft geen wolkunstenaar in uw artikeltje, klinkt wel lief maar ‘t is bullshit, zegt ze. “Ik ben een activiste. Met mijn werk wil ik aansporen tot nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur.  Jongstra maakte NINE speciaal voor Museum De Lakenhal. Het verbeeld het aards landschap dat de ruimte instroomt. De kleur is indigo, de populaire kleur van Leidse lakense stoffen die in ‘De Laecken-Halle’ in de 16 e en 17eeuw verhandeld werden.

Het daglicht van het halfronde raam van het museum Lammenmarkt-zijde verlicht haar gezicht en een deel haar uitgestrekte kunstwerk. De kleurvariaties komen tot hun recht. “NINE is mijn grootst geweven werk, ik waarschuw tegen de monocultuur in ons huidige landschap met zonnepanelen en het landbouw gericht op productie maximalisatie.

Veelzijdig zintuiglijk waarnemen is de essentie van kunst genieten, volgens Jongstra, “Stel je open voor nieuwe ervaringen”. Als je rustig op een van de bankjes langs de kant gaat zitten, de textuur bekijkt, de kleuren in je opneemt al je zintuigen aan het werk zet, is dat voor velen een nieuwe ervaring. Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde Jongstra ook een geur, geïnspireerd op de nacht en de diepe blauwe en zwarte tinten.

Hoe kwam u toch aan de naam ‘NINE’? Jongstra: In de vorige eeuw woonden op verlaten plekken in het Colombiaanse deel van het Andesgebergte de Kogi-stam. Zij voedden hun kinderen op gedurende hun eerste negen levensjaren in de donkere grotten waar ze huisden en ontwikkelden daar hun zintuigen tot in perfectie.

Even verder hangt ‘Woven Skin’ (2018), een stukje ervan is te zien op de foto door de deur achterin. Het zijn vervilte lappen die eruit zien als gevilde huiden. Dit werk is een aanklacht tegen de uitputting van onze aarde.

Claudy Jongstra is een heleboel tegelijk: beeldend kunstenaar, herder, boerin en activist. Voor de wol houdt zij schapen en plant zij kruiden waarmee ze kleurstoffen maakt. Zoals wede, de basis voor indigo die in de lakenindustrie gebruikt werd om wol blauw te verven. De kenmerkende diepe zwarte en blauwe kleuren van deze stoffen komen terug in NINE. Jongstra gebruikt hiervoor pigmenten uit zelf geteelde indigo-, wede- en meekrapplanten.

In het tweede deel van de tentoonstelling wordt de Leidse textielgeschiedenis verbonden met Jongstra’s eigen bronnen-, stalen- en materiaalonderzoek. Daarmee blaast zij de geschiedenis van het Leids Laken een nieuw leven in. Vijf kunstenaars en ontwerpers, waaronder Claudy Jongstra, hebben een hedendaagse versie van het Leids Laken ontworpen, geïnspireerd op de collectie van het museum en het ambacht dat erachter schuil gaat. Dit Nieuwe Leids Laken is in de museumwinkel te koop mét lakenloodje.

De tentoonstelling is open van vrijdag 30 oktober 2020 t/m zondag 28 februari 2021. Toegangsprijs: € 12,50 , bezitters museum jaarkaart kinderen tot 18 jaar gratis .Tickets tevoren boeken. Audio tour: L@kenhal-App over zintuigen door onder andere Claudy Jongstra  en Vincent Bijlo. Tentoonstelling samenstellers gastconservator Suzanne Oxenaar en conservator Nicole Roepers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *