Je bent nooit te oud om te ondernemen

Je eigen bedrijf beginnen, eigen baas worden, is een droom van veel 50 plussers. Maar het is vaak een stap in het duister. Onzekerheid over je inkomen en twijfels over de vraag:  ‘Ben ik wel een ondernemer’?  Silver starters is een gratis online leerprogramma voor deze leeftijdscategorie die hen helpt verantwoorde keuzen te maken.

door Hans Schuurman

Silver starters is een training voor (beginnende) 50-plus ondernemer. Voor hen die toe zijn aan een carrière switch of  zich op een tweede loopbaan willen voorbereiden om in een uitkeringssituatie of na pensionering extra inkomen te genereren.

Dr. Jolanda Lindenberg is programmaleider van Silver Starters. Lindenberg: “Onderzoek toont aan dat vijftigplussers die een eigen bedrijf beginnen een twee- tot driemaal grotere kans van slagen hebben dankzij hun ervaring, expertise en netwerk”. Silver Starters is onder andere ontwikkeld door Leyden Academy on Vitality and Aging, een kennisinstituut met als missie de kwaliteit van leven van oudere mensen te verbeteren door kansen te scheppen voor een vitaal en betekenisvol leven.

werk-privébalans

Het lesprogramma bestaat uit drie onderdelen. Kennis opdoen, zoals inzicht verwerven in klantbehoeften en – problemen; verdien modellen en online marketing. Toepassen van vaardigheden zoals de wensen en verlangens van de doelgroep vertalen naar een product of dienst; online hulpmiddelen gebruiken en verrichten van marktonderzoek en – analyse. En de juiste ‘mindset’, geesteshouding, ontwikkelen, je zelf de vraag stellend: Hoe zet ik een idee om in een succesvol bedrijf, waar moet ik rekening mee houden en wat is een goede werk-privébalans voor mij?

Het online leerprogramma bestaat uit acht modules met coaching en de studiebelasting is ongeveer 16 uur per module. De eerste module start 14 januari 2021 met een digitale kickoff, 10.00-13.00 uur (online), gevolgd door naast het online leren bijeenkomsten op 18 februari 2021, 10.00-12.00 uur (online) en als afsluiting: 25 maart 2021, 15.00-17.00 uur (deels online en deels offline, indien mogelijk).

“In 2019 werd eerder met succes een pilotprogramma uitgevoerd”, vertelt Lindenberg. “Toen nog onder de naam Start-up Plus”. “De feedback was hartverwarmend en positief”. En Lindenberg vervolgt: “Eén van de deelnemers, Eveline Eijkelkamp, omschreef haar ervaringen als volgt: “Wat een enthousiaste en gemotiveerde mensen, zowel deelnemers, organisatoren en coaches. Zoveel bevlogenheid, passie, uitwisseling van kennis, ervaring en ideeën. Ik ben ontzettend dankbaar voor deze geweldige kans.”

Vorig jaar haalde van de 54 deelnemers, ruim 90% de eindstreep. Inmiddels heeft 25% van hen een eigen bedrijf. Het overgrote deelnemersdeel voelde zich beter voorbereid op hun toekomst, was actiever, assertiever en met groeiend zelfvertrouwen.

Silver starters is een volledig gratis programma, mogelijk gemaakt door Aegon Nederland en Aegon Internationaal. Het programma is met steun van EIT Health, een initiatief van de Europese Commissie, ontwikkeld. Dit jaar kunnen er ongeveer 100 personen meedoen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website, per email of telefonisch. Zij worden vervolgens vooral op motivatie en hun idee geselecteerd. Aanmelden via het registratieformulier op de website kan tot vlak voor de cursus, aanmeldingen vóór 20 december 2020 hebben voorrang. Voor meer informatie Ineke Vlek: 06-22454203, netherlands@silverstarters.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *