De energiebox maakt Leidenaren energie wijzer

In de Ga Goed publicatie in het Leids Nieuwsblad werd slechts een klein plekje ingeruimd voor informatie over de energiebox, met 21 energiebesparende apparaten om thuis uit te proberen. Je kunt de  energiebox een weekje lenen bij je wijkambassadeur. Deze informatieve energiebox  verdient echt beter dan zo’n sobere promotie? Vreest de gemeente misschien lange wachtlijsten voor de 12 boxen die beschikbaar zijn voor de 54.000 Leidse huishoudens?

door Hans Schuurman

De producten in de box dienen Leidenaren er opmerkzaam op te maken hoe je in huis op energie kunt besparen. Inwoners mogen de box een weekje lenen om alles uit te proberen om vervolgens enkele items aan te schaffen. Via gagoed.nl/energiebox komt men op de site waar de bemiddelaars, 11 wijkambassadeurs, te vinden zijn. Helaas alleen met hun emailadres.

Het is best wel een flinke doos, 60x20x20 cm, ‘t past maar net op je bagagedrager. Een weekje mag je hem houden, zegt de wijkambassadeur, die desgewenst in een kwartiertje uitleg ver de inhoud geeft. Jammer dat ik geen productbeschrijving in mijn box aantref, ik had alles nog graag even nagelezen. Een lijstje met richtprijzen, wel toegezegd, ontbreekt eveneens. En als een box van hand tot hand gaat zou een inventarislijstje ook niet misstaan.

Weekje uitproberen

De isolatie materialen voor verwarmingsleidingen en de isolatie voor onder de deur alsmede de zilverfolie voor achter de verwarmingsradiator behoeven weinig uitleg. De deurdranger met veer, helemaal vooraan op de foto, kent je die? En de hoes voor een tochthond? De koelkast thermometer staat prominent op een van de LED lamp doosjes. Hoeveel energie gebruikt de koelkast? Gebruik de energiemeter vooraan, dan weet je ‘t. Het zilveren bekertje achteraan heeft een schuifje onderop, het is een waterverbruiksmeter. Houd het onder kraan of douche, zorg dat het waterniveau gelijk blijft met het spiegeltje erin en met het bewegen van het schuifje, kun je het waterverbruik aflezen.  Rechts ervan op de foto ligt de individueel instelbare stekkerdoos met 1 ½ meter snoer. En dat klokje vooraan? Dat is een ‘douchetimer’. Druk op de knop en het telt 5 minuten af, waarmee de exacte tijd van het waterverbruik gemeten kan worden. Daarnaast de radiatorventilator, die is niet zo goedkoop hoor, maar het is de winner van de collectie. Ik ga ‘m meteen uitproberen in mijn werkkamer van 3 x 5 meter. Voor de proef op de som draai ik één radiator dicht. Het blijft behaaglijk warm. Aandachtspunten zijn de afstand tot een stopcontact en of het apparaatje aangehaakt kan worden aan de radiatorbladen en/of de magneetjes voldoen. Fantastisch dat je alles een weekje rustig kan uitproberen. Geheel links de waterbesparende douchekop. En dat kabeltje vooraan, waar is dat nou weer voor? Dat snoertje is de sensor, die hoort bij de radiatorventilator. Deze sensor met magneet kan op de verwarmingsaanvoerbuis worden geplaatst en zorgt dat de radiatorventilator aanslaat zodra de leiding warm wordt.

Veel van de getoonde producten uit de box zijn van Ecosaves op hun site vind je de prijzen. Op de foto ook een boekje met 100 leuke groene weetjes en op de binnenflap kun je in één oogopslag zien wat er te besparen valt met een koppeling naar CO2 gebruik.

Ik zou mijn energiebox het liefst op het einde van de week willen terugbrengen en de apparaten die ik wil aanschaffen er uit halen om ze af te rekenen met mijn € 70  téGoedbon. Andere gemeenten kozen voor die werkwijze. Voor digitaal minder vaardige Leidenaren is het declareren van hun téGoedbon met Digidee bewerkelijk of soms te ingewikkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *