Referendum voor groen Wijksportpark Roomburgerpark in gang gezet

De gemeenteraad gaf dinsdagavond groen licht voor de voortgang van het inleidend referendumverzoek over Wijksportpark Roomburgerpark na ontvangst van 750 handtekeningen. In de volgende raadvergadering, op 3 december, wordt de referendumvraag vastgesteld. Dan treedt de volgende fase van de Leidse volksraadpleging in, waarbij wordt bepaald waar en hoe de 5.000 ondersteuningshandtekeningen gezet kunnen worden.

door Hans Schuurman

De gemeente zorgt voor de locaties waar de handtekeningenlijsten liggen en voor een webpagina waar stemgerechtigde Leidenaren met hun DigiD de lijst digitaal kunnen ondertekenen. Hiervoor staat een periode van 6 weken.

Voor het opstellen van de definitieve referendumvraag stelt de gemeenteraad een onafhankelijke commissie in, de referendumkamer. En als alles naar verwachting verloopt, wordt het referendum gelijktijdig met de Tweede Kamer verkiezingen gehouden.

Dinsdag diende  het CDA een voorstel in het theehuis in Roomburgerpark uit de plannen van het wijksportpark te schrappen. De Christendemocraten kregen daarvoor steun van een ruime raadsmeerderheid. Onder bouw van het theehuis  wordt 1 ½ miljoen euro bespaard. Hun voorstel hield tevens in dat de speeltuin alleen verplaatst wordt als  de veilige speelomgeving gehandhaafd blijft. De definitieve raadsbeslissing over al dan niet een vierde hockeyveld in het wijksportpark wordt vanwege de volksraadpleging aangehouden tot 17 maart 2021. Daarna, of al eerder als het quotum van 5.000 ondersteuningen niet wordt gehaald, valt een definitief besluit. Het referendum is niet bindend, het is een advies.

Aan huisarts Jeroen Birnie, initiatiefnemer van het referendum, de vraag of het voorstel van het CDA voor hem nog iets verandert. Birnie: “Nee, er verandert niets”. Waar alles omdraait is, willen de Leidenaren 6.000 m2 plastic midden in een groene park! Het theehuis annex hockeykantine is  bedoeld voor de buurt, maar welke natuurliefhebber vindt het leuk om een kopje thee te drinken te midden van plastic hockeyvelden?

Birnie drukt alle Leidenaren op het hart bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar ook hun stem te laten horen bij het referendum. “ Wat hier in Roomburg gebeurt, kan in elke wijk gebeuren”, waarschuwt hij. Huisarts Birnie: “Het ene na het andere stukje groen wordt in Leiden opgeofferd”. “De gemeente houdt zich doof voor bezwaren, ze handelt daarbij tegen het advies van de Gezondheidsraad die in 2017 stelde dat gemeentes openbaar groen juist moeten uitbreiden”. “Dit is een uitgelezen kans om de gemeente te dwingen naar haar bewoners te luisteren”, aldus Birnie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *