Burgemeester Lenferink brengt vele digitale werkbezoekjes

“Vanmorgen voerde ik overleg met winkeliers van de Kopermolen om daarna met de mensen van steenhouwerij Bam Bam en brouwerij Pronck te spreken. “Voorafgaande aan dit interview met het Leids Nieuwsblad kon ik nog net even langs bij de kaasboer. “Dat is het enige wat niet online kan en gelukkig maar, want ik wilde best even mijn benen strekken”, vertelt burgemeester Henri Lenferink voor aanvang van het vraaggesprek.

door Hans Schuurman

Lenferink mist het ‘face to face’ contact dat in de coronatijd tot het minimum beperkt moet worden. Hij waarschuwt voor de keerzijde van het doelmatig tijdsgebruik, vanwege extra werkbelasting. Persoonlijk stelt hij zich op de hoogte van de problemen van de Leidenaren met digitale werkbezoekjes. En ter voorkoming dat collega wethouders en hij afhankelijk worden van een kleine kring rond hem die geruststellend melden: ‘alles gaat goed, burgemeester’. “Het gaat namelijk niet goed met alles en iedereen in Leiden en daar wil ik, binnen mijn vermogen, graag wat aan doen”, vertelt Lenferink. “Ik sta open voor opmerkingen, suggesties en klachten die tot verbetering leiden”.

Het stadsbestuur kiest er niet voor om alle, steeds veranderende, corona maatregelen via de Standskrant bekend te maken. Alle maatregelen worden op de website geplaatst en via alle sociale mediakanalen gedeeld. De teksten van de rijksoverheid worden niet herschreven”. “Dat hoeft, het levert maar verwarring op”. B.&W. kiest er liever voor haar energie te steken in beantwoording van vragen van burgers die telefonisch ( 14071) WhatsApp 06 – 14 45 93 75 of door een email contact formulier: https://www.e-inwoner.nl/prod/fr/Leiden/u_contactformulier/new gesteld kunnen worden. Ook organiseert de gemeente live vragen uurtjes via Facebook. En voor een luisterend oor: De luisterlijn Leiden: 071 5125202 .  

Iedereen verlangt naar het ‘normaal’ van vóór corona. Gewoon weer een kamer vol familie en kennissen bij verjaardagen, spontaan een café of restaurant binnen kunnen stappen en als vanouds elkaar op het werk ontmoeten bij de koffiemachine. Ruim baan voor amusement en culturele evenementen etc. etc. “Maar nu even niet”, zegt de burgemeester, “heus we moeten ons aan die 11/2 meter regel houden, geen bezoekjes brengen en mondkapjes dragen in de openbare ruimten”. “Door de zure appel heen bijten”.

Corona zal ons leven blijvend veranderen. Het online vergaderen zal vanwege doelmatigheid en reisuren winst, in een wat gematigder vorm blijven bestaan. Thuis werken is een blijvertje en in de toekomst gaan werknemers, als hun werk dat toelaat, wellicht niet meer de hele week naar kantoor. Dat heeft gevolgen voor bouw van kantoor accommodatie en omvang van woon- werkvervoer. Waren er vóór 15 maart nog ca. 100 duizend passanten op het stationsplein, (nog) meer kantoren en fietsen stallingen gepland rond de Schipholweg, alles wordt opnieuw bekeken. Thuiswerken vereist een ergonomisch verantwoorde werkplek, misschien een hoog – laag bureau en een goede bureaustoel. Wellicht een interne verbouwinkje opdat rustig doorgewerkt kan worden, als de kinderen thuis komen van school.

“Er bestaan aanmerkelijke verschillen tussen de invloed van corona op het Leidse bedrijfsleven”, is één van vindingen van de Lenferink bij zijn digitale rondgang door Leiden”. In de bouw gaat veel op de oude voet voort. Het Bio Science Park, met name het bedrijf betrokken bij de ontwikkeling van het covid vaccin, expandeert. Werknemers in de zorg, ziekenhuizen, zorgcentra en thuiszorg hebben het erg zwaar. En de horeca lijdt onder de pandemie. Voor de cultuursector is deze tijd dramatisch. Lenferink: “Maar ik zie ook mooie initiatieven die werkgelegenheid generen en omzet verhogen. Ik heb de bewondering voor de creativiteit van deze ondernemers in deze moeilijke tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *