Onderzoek: Leiden is een openbaar toilet onvriendelijke stad

Duurzaamste kilometer, de mooiste binnenstad van Nederland, het stadsbestuur zet zich graag op nummer 1. Maar Leiden staat op plaats 134 van de lijst van meest toiletvriendelijk gemeenten, daaraan geeft zij noch het city management liever geen ruchtbaarheid. Bij de verbouwing van het stadhuis werd het enige openbare toilet in de binnenstad met de grond gelijk gemaakt. Waar kan de centrum bezoeker in coronatijd naar het toilet en hoe komt onze stad aan zo’n beschamende klassering?

door Hans Schuurman

De toiletranglijst werd op 19 november, wereld toilet Het enige openbare toilet in de Kapelstraat is met de grond gelijk gemaakt en anderhalf jaar lang  buiten gebruik dag, gepubliceerd door onder andere de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Voor de rangschikking in het onderzoek werd  gekeken naar het aantal openbare toiletten per inwoner, af te leggen loopafstand, vindbaarheid en kwaliteit. Ook bekendheid met de HogeNood app voor digitaal vaardige mensen werd onderzocht.

Volgens de  MLDS kunnen in Nederland ruim 2 miljoen buik- en blaaspatiënten, ook vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen niet onbezorgd op pad. Dat zijn globaal 10.000 Leidenaren. Uit onderzoek van de MLDS bleek dat een gebrek aan openbare toiletten één op de vier buik- en blaaspatiënten er regelmatig van weerhoudt de deur uit te gaan. Die angst is niet ongegrond, want ruim tachtig procent zoekt wel eens tevergeefs naar een openbaar toilet. En meer dan de helft van deze patiënten heeft bij aandrang binnen 5 minuten een toilet nodig.

De gemeente om een reactie gevraagd, antwoordde als volgt: ‘Het openbare toilet aan de Kapelstraat is gesloten wegens verbouwing. Na de verbouwing komt ook daar een openbaar toilet. In het centrum van Leiden zijn openbare toiletten bij de parkeergarage Lammermarkt, Garenmarkt en het NS Station’. De gemeente verwijst naar BplusC in de Nieuwstraat maar is vergeten dat de bieb gesloten is. Tevens vermeldt zij de HogeNood app.

Hoge Nood

Ik sta op het Stadhuisplein en heb hoge nood. Aanwijsborden heb ik niet nodig, want ik ken de weg. Vanaf het Stadhuis is de Garenmarkt ruim 500 meter lopen. Dat is volgens de toilet norm van MLDS te ver. Het toilet Garenmarkt is op de derde, de beheerder wist de etage niet, 10 minuten later ben ik er. Je kunt alleen met een 50 cent muntstukje betalen en wisselen kan niet. Wisselmogelijkheden in de parkeergarage Lammermarkt, vanaf Stadhuisplein 900 meter en kwartiertje lopen is daar evenmin. Het toilet is op etage min één en de beheerder, achter glas, gebaart dat hij niet mag of kan wisselen. BplusC  Nieuwstraat is nu wegens corona gesloten maar heeft altijd beperkte openingstijden. Er zijn in Leidens centrum zijn geen bordjes die verwijzen naar openbare toiletten.

Op de lijst van toiletvriendelijke steden wordt Alkmaar gehuldigd als de beste. Daar heeft men vanaf het begin van coronatijd een paar (gratis) openbare toiletten geplaatst bij de Waag. Bemenst met een dame die alles na gebruik desinfecteert. De kaasstad heeft meer begrip voor haar bezoekers en inwoners met beperkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *