Roomburgerpark referendum ook politiek vertrouwensvotum

Toen op 21 maart 2018 bijna 57% van de Leidenaren hun stem uitbrachten voor de gemeenteraad, gaven zij hun vertrouwen aan 39 stadgenoten om tot 2022 de toekomst van de stad te bepalen. Maar niet ongeclausuleerd, een raadgevend referendum kan het stadsbestuur corrigeren, plus een gevoelige tik op de vingers uitdelen. Gaat het referendum straks alleen over een extra hockeyveld in het Roomburgerpark of herroept men iets van het eerder geschonken vertrouwen?

door Hans Schuurman

De fase waarin de Leidenaren nu beland zijn met het referendum, schrijft voor dat 5.000 Leidenaren met hun handtekening moeten aangeven deze volksraadpleging ook écht te willen. Vorige week werd in de gemeenteraad de vraagstelling voor het referendum vastgesteld. Waarschijnlijk gelijk met de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart wordt Leidenaren de volgende vraag voorgelegd: Bent u vóór of tegen het ‘’Inrichtingsvoorstel wijksportpark Roomburgerpark’ zoals die in de gemeenteraad is vastgesteld.

Ingewikkelde referendumvraag

‘Burger initiatief wijksportpark’  en de ‘Vrienden van het Roomburgerpark’, aanvragers van het referendum hadden liever een simpeler vraag aan de Leidenaren voorgelegd, zoiets als : “Bent u tegen een plastic hockeyveld in een Leids park?” Maar volgens de regels moet een referendumvraag de naam van het raadsvoorstel weergeven.

Waar gaat ’t ook weer over? De referendumaanvragers wijzen de plannen af van het college, D66, GroenLinks en PvdA, van het Roomburger wijk(sport)park voor meer sport – en recreatie faciliteiten. En alles nog meer biodivers, ecologisch en klimaat adaptief te maken. Zij willen hun belofte gestand doen aan de hockeyclub voor uitbreiding met een vierde veld. Referendum aanvragers hebben forse op deze groenplannen en hekelen de gedachte dat een  hockeyveld van 6.000 m2 plastic bijdraagt aan vergroening. Waarbij bovendien 67 bomen voor moeten sneuvelen. Het omstreden plan van het stadsbestuur kost miljoenen euro’s die, in deze moeilijke tijden ook nog eens geleend moeten worden.

Handtekening locaties

Voordat het referendum echter kan worden uitgeschreven, moet het verzoek daartoe door minimaal 5.000 Leidenaren van 18 jaar en ouder gesteund worden. De gemeente zorgt voor locaties waar de handtekeningenlijsten voor ondertekening klaarliggen en voor een webpagina waar mensen met hun DigiD de lijst digitaal kunnen ondertekenen. De startdatum is maandag 7 december 2020 om 09.00 uur duurt zes weken en eindigt zondag 17 januari 2021, 23.59uur.

Zeven locaties zijn aangewezen waar de handtekeningenlijsten liggen: Stadskantoor, Bargelaan 170; Vijfmeibad, Boshuizerlaan 13;  De Zijl Bedrijven, Le Pooleweg 114;  Stedelijk Beheer, Admiraal Banckertweg 155; . Bibliotheek Het Gebouw, Arubapad 46;  Bibliotheek Stevenshof, Trix Terwindtstraat 67 en Bibliotheek Merenwijk, Rosmolen 4. Paspoort, rijbewijs of ID-kaart (geldig) meenemen. Als er voldoende geldige handtekeningen zijn gezet, beslist de raad in de eerstvolgende raadsvergadering of en zo ja, wanneer er een referendum komt. Het raadsvoorstel over de vraagstelling en organisatie van het referendumverzoek en de bijbehorende documenten zijn te vinden in Politiek Portaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *