Na klachtenregen plaatst gemeente openbare toiletten

‘Vanaf 12 december staat er een toiletgroep voor openbaar gebruik op de Aalmarkt’,  belooft de gemeente. Zij hield woord alleen op deze (te) drukke zaterdagmiddag was het toilet gesloten. Tientallen binnenstad bezoekers met hoge nood rukten s‘ middags aan de deur. Is die bezet, nee op slot!

door Hans Schuurman

‘De toiletten staan er zolang de horeca gesloten is, aldus de gemeente, ‘’zij vervangen het enige openbare toilet naast het stadhuis dat een jaar geleden gesloopt werd’. Op 19 november, wereld toilet dag, publiceerde de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) een lijst van de toilet vriendelijkste steden, hierop stond Leiden op plaats 134. De openbare toiletten werden  geplaatst 10 dagen na publicatie in het Leids Nieuwsblad van deze beschamende klassering.

Over de plaatsing geeft de gemeente de volgende lezing: “Bij de eerste corona periode (maart tot juni) was onduidelijkheid over de overdraagbaarheid van het virus, nu weten wij daar meer van. In juni ging de horeca weer open. In oktober bij de horecasluiting gingen wij op zoek naar een optie”. Volgens de gemeente was indertijd het aanbod van toiletten in winkels,  parkeergarages en bibliotheken voldoende.

In een korte internet rondgang in juni bleken in de centra van Alkmaar, Hoorn, Utrecht Amersfoort, Zwolle en andere steden extra openbare toilet voorzieningen getroffen te zijn. Deze steden plaatsten toiletwagens of huurden zelfreinigende toiletten. In een aantal gemeenteraden werden moties ingediend om B.&W. voor deze noodhulp. Niet in Leiden. Van een voorafgaand bacteriologische gevaren bij de zelfreinigende toiletten was nimmer sprake.

In een vergadering vorige maand maakten Leidse gemeenteraadsleden geen punt van de situatie, een app waarmee de dichtstbijzijnde toiletten op je mobiele telefoon te vinden was, is vond men voldoende. Als de horeca weer open gaat, verdwijnt de toiletgroep van de Aalmarkt weer. De gemeente kan zich nog steeds niet verplaatsen in de gedachtewereld van ca. 10.000 Leidenaren met hoge nood als hen bij de ingang van een restaurant gevraagd wordt: ”Heeft u een tafeltje gereserveerd?” en dan moeten antwoorden: “Ik kom alleen voor de wc”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *