Noodgedwongen bijzondere jaarwisseling

“Het aantal coronabesmettingen is erg gestegen en het Kabinet is met zware maatregelen gekomen. We spreken van een lockdown. Het is voor veel mensen een hele moeilijke tijd. De maatregelen gelden tot in januari. Het afgelopen jaar is anders dan anders geweest. En ook de komende kerstdagen en ook de jaarwisseling zal heel anders zijn dan we gewend zijn”, aldus burgemeester Henri Lenferink in zijn einde jaarsinterview.

door Hans Schuurman

Burgemeester Henri Lenferink kijkt desgevraagd vooruit naar het einde van dit bijzondere jaar 2020.  Burgemeester: ‘Wat verwacht u van de jaarwisseling’? Lenferink: “Dit jaar bestaat een landelijk wettelijk vuurwerkverbod. Nu al is de politie actief met opsporing van illegaal vuurwerk”. De politie speurt naar bezit van vuurwerk, want aldus de burgemeester als je een knal hoort ben je te laat. Een inwoner van Winterswijk had 25 kg vuurwerk opgeslagen in zijn rijtjeshuis was in het nieuws. Het algehele vuurwerkverbod is ingesteld, om er zo voor te zorgen dat de gezondheidszorg niet nog meer belast wordt. Want helaas zijn er ieder jaar veel vuurwerkslachtoffers, die zich in het ziekenhuis moeten laten behandelen.

Lenferink: “Mensen die vuurwerk in huis hebben, brengen zich zelf én hun omgeving in gevaar”. En hij vervolgt: “Bij de jaarwisseling zijn wij er op voorbereid dat de gevoelens van onbehagen door de lockdown bij sommige Leidenaren plus het verbod op afsteken van vuurwerk tot spanningen in de stad kan leiden”.  

Voor jongeren wordt binnenkort gestart met (online) activiteiten op het digitale platform www.deleidseburcht.nl. Het platform biedt perspectief aan jongeren en is de ontmoetingsplek om met elkaar op een veilige manier activiteiten, zoals  pubquizen, kookworkshops, escaperooms, te ondernemen.

Beste wensen

In het gesprek met burgemeester Lenferink komt behalve de jaarwisseling ook zijn ambitie voor een vierde ambtstermijn ter sprake. Zijn ambtstermijn loopt in 2021 af en hij heeft aangegeven graag burgemeester van Leiden te willen blijven.

‘Burgemeester, u ambieert een 4 e ambtstermijn burgemeester, een record hoeft u niet meer te breken want u bent nu al de langs zittende burgemeester van Nederland’. Lenferink: “Ik ben in de afgelopen jaren erg van Leiden en de Leidenaren gaan houden en ik zou het een eer vinden om in een vierde ambtstermijn de stad nog eens een aantal jaren te mogen dienen. Ik doe mijn werk met plezier en ja, ’t is soms belastend. Late vergaderavonden en als burgemeester moet je altijd áán staan. En het gebeurt regelmatig dat ik s ’nachts gebeld wordt voor een calamiteit”.

‘En bent u dan de volgende dag nog fris en fruitig’? Lenferink: “Ik voel mij gezond en houd mij fit door veel  te fietsen en te wandelen. ‘In 2003, bij uw eerste benoeming, kwam u als voorkeur kandidaat bij het (raadgevend) burgemeester referendum’. Lenferink: “Ik vind het jammer dat de bevolking dit keer geen rechtstreekse invloed heeft op mijn benoeming. De procedure loopt nu via de gemeenteraad en de commissaris van de Koning”. In mei gaat de eventuele 4 e termijn voor Lenferink in. Na het verstrijken van deze vierde termijn is Henri Lenferink 70 jaar, de wettelijk maximale leeftijd voor het burgemeesterschap.

Burgemeester Lenferink: “Ondanks de zeer moeilijke tijd, waar we in zitten, wil ik hier alle Leidenaren prettige Kerstdagen en een goed 2021 wensen. Het is allemaal heel anders dan anders maar laten we toch met elkaar er het beste van maken. Ik zie ook veel creativiteit en veerkracht in de stad. En ik zie heel veel Leidenaren die naar elkaar om kijken. Ik ben daar erg blij mee. De gemeente wil op creatieve wijze in contact blijven met de stad. Lenferink: “De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leiden is op maandagavond 4 januari. Online, dus dit keer komen we bij ú thuis.  Ik hoop van harte dat ik u op 4 januari kan verwelkomen”. In de  Stadskrant van 31 december staat hoe mensen zich kunnen aanmelden voor deze online nieuwjaarsreceptie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *