Nieuwjaarstoespraak burgemeester Lenferink thuis afgeleverd

Dit jaar een sobere digitale Nieuwjaarstoespraak van de burgemeester te volgen met de laptop op schoot en ‘t kopje koffie thuis onder handbereik. Een Nieuwjaarsspeech met weinig blijde herinneringen die alleen in het geheugen blijft hangen vanwege de bijzonder omstandigheden. Al probeerde presentator Menno Bentveld de sfeer nog een beetje op te peppen en Lenferink die zinspeelde op een eventuele hallelujastemming na corona. Staan de ‘roaring twenties’ van de 21 ste eeuw  voor de deur?

door Hans Schuurman

Volgens de burgemeester was de jaarwisseling rustiger dan voorgaande jaren. Politieoptreden was nauwelijks nodig en geen ziekenhuisopnames als gevolg van vuurwerkongelukken. Maar de kanonslagen, keiharde knallen ook al voor Oudjaar, zou duidt erop dat het illegaal vuurwerk het verboden legaal vuurwerk vervangt. En het opsporingsbeleid van de gemeente weinig soelaas bood. Van burgemeesters’ eerdere standvastigheid het vuurwerk op Oud en Nieuw helemaal te verbieden, bleef in deze toespraak alleen over dat elke jaar met de knaloverlast een stapje terug gedaan moet worden. Een stadpunt hem mede ingegeven omdat er geen landelijk vuurwerkverbod in het verschiet ligt.

Lenferink nam in zijn toespraak de misvatting weg dat studenten party’s in september het corona  besmettingsaantal in Leiden weer naar het landelijk gemiddelde opstuwde. Niet die feesten maar de mobiliteit van onder andere studenten in het najaar was de oorzaak van de besmettingsstijging het vroege najaar.

Loftrompet

Natuurlijk de loftrompet over de zorgmedewerkers in de thuiszorg, verpleeg- en ziekenhuizen. En, memoreerde hij, de tragische omstandigheden van isolatie en oversterfte van ouderen in eenzaamheid. Hij prees de ruimhartige vrijwilligershulp die onmiddellijk opgang kwam. Behalve trots op de hulpvaardige Leidenaren stak hij ook de farmaceutisch bedrijven, zoals Janssen Biologics in de lucht. En memorabele zaken in de stad in 2020: De Hooigracht is klaar, de fietsenstalling onder de Lorentz geopend plus de ondergrondse parkeergarage Garenmarkt en de Singelparkbruggen, op één na, in gebruik genomen.

Waar sommige bedrijven in deze economische crisis aan de rand van de financiële afgrond staan, de horeca, evenementen- en cultuurorganisaties. Profiteren andere sectoren, de levensmiddelenbranche en de bouw.  De  investeringen en ondersteuning uitgaven van de overheid, moeten ook een keer terugbetaald worden, hield hij zijn thuispubliek voor.

Volgens hem mag de financiële versobering niet ten koste gaan van duurzaamheid, energie en milieubeleid dat nu pas echt van de grond komt en de hoofden en harten van de Leidenaren. En keert het normale leven weer terug na corona volgens Lenferink? Meer thuiswerken is een blijvertje met gevolgen voor verkeer en woningbouw. Vooruitkijkend op de komende maanden, riep hij de Leidenaren op zich te laten vaccineren.  “Er is licht aan het einde van de tunnel”, zei hij.  Zullen de bewegingsbeperkte Leidenaren zodra het weer mag uit hun bol gaan? En net als na de pandemie van de Spaanse griep na de Eerste Wereldoorlog in 1918 een periode aanbreken van uitbundige sociale interactie, zonder remmingen waarin het leven uitbundig gevierd wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *