Zorgmedewerkers in de corona frontlinie als eerste gevaccineerd

Grootschalig vaccineren tegen covid-19 in Leiden begon vrijdag met 400 zorgmedewerkers in het Event & Convention Center (ECC), naast Holiday Inn. Zorgpersoneel, werknemers van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties, die het meeste contact hebben met kwetsbare ouderen, zijn het eerst aan de beurt. De GGD loopt warm voor de vaccinatie van 60 plussers, ouderen in de volgorde van oud naar jong.

door Hans Schuurman

De zorgmedewerkers druppelen binnen, s ’morgens veel uit Lisse, Katwijk en Noordwijk. Ze hebben een uitnodiging van hun werkgever en telefonisch een afspraak gemaakt. Vaccineren is niet verplicht maar de bereidheid bij zorgprofessional is groot. Geen wonder zij leven in de frontlinie en worden dagelijks geconfronteerd met angst voor ziekte en eenzaamheid van hun veelal oudere cliënten.

Bij de ingang moeten de zorgmedewerkers zich identificeren en worden vervolgens doorverwezen naar een balie waar zij in een gezondheidsverklaring vragen moeten afvinken. “16 keer nee, is goed”, zegt een zonnig zustertje haar collega’s voor. ‘Mag ik een foto van je maken, als je geprikt wordt’, vraag ik. Maar dat wil ze liever niet, een praatje na afloop vindt ze wel goed. Slecht 4 van de 12 prikcabines zijn in gebruik, het is nog rustig om 11.00 uur maar de dag is nog lang, tot 20.00 uur kun je  7 dagen per week terecht. Het aantal vaccinatielocaties van GGD Midden Holland wordt in februari uitgebreid met locaties in Alphen aan de Rijn en Gouda en  later tot zeven in de gehele veiligheidsregio

De GGD rekent met 5 minuten per prikje. Na de vaccinatie moet men een kwartier doorbrengen in de observatie ruimte waar Rode Kruis medewerkers op je letten. Heel sporadisch vallen worden mensen onwel of vertonen allergische reactie. Maar vanmorgen niets van dat alles.

Emoties

“Opgelucht”, antwoordt mijn verzorgster als ik haar opzoek in de observatie ruimte. “Fluitje van een cent, hoor”, zegt ze. In haar stem klinkt enige emotie door. “Gek, hé, dat nu dat vaccin waarover we zóveel gepraat hebben echt in mijn lichaam zit, veilig voor mij en mijn cliënten”. Maar de onderliggende gevoelsuiting duidt op verwerking besef dat een einde gloort aan moeilijke periode. Kordaat stopt zij haar vaccinatiebewijs in haar tas en weg is ze, terug naar ’t werk.

GGD directeur Sjaak de Gauw staat te midden van de organisatie uiterst tevreden te zijn. “Mijn oudere zusje, ze is 80, woont in München werd al op 2 januari geprikt”, begin ik een gesprek met hem. “Zij mag voor haar tweede dosis Pfizer vaccin 23 januari terugkomen”. Uit de gloedvolle reactie van De Gauw begrijp ik dat onze buurlanden misschien wel eerder begonnen zijn en andere volgorden hanteren maar de vaccinaties op einddata nauwelijks gaan verschillen. En dat onzekere vaccin productie en het vervoer tijdstippen  bepalen. Aan een medewerkster van Event & Convention Center vraag ik hoe lang de hal gehuurd is. “Tot diep in de zomer, meneer”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *