Armoedebestrijding ligt Thomas van Halm het naast aan het hart

De Leidenaar Thomas van Halm staat op plaats 37 van de SP Tweede Kamer kandidatenlijst voor de verkiezingen op 17 maart. Volgens de huidige peilingen geen verkiesbare plaats. “Maar als ik gekozen zou worden, wil ik mij inzetten voor onderwerpen al bijstand, schuldhulpverlening en armoede bestrijding”, zegt Van Halm, “daarmee heb ik de meeste affiniteit”.

door Hans Schuurman

Thomas van Halm (26) werd geboren en groeide op in Amsterdam. Zes jaar geleden verhuisde hij naar Leiden om bestuurskunde en geschiedenis te studeren. Sinds 2019 werkt hij in de Tweede Kamer voor de SP als fractiemedewerker van Renske Leijten die onder andere Europese Zaken in haar portefeuille heeft.

In 2018 werd Van Halm in de gemeenteraad gekozen. Daar is hij woordvoerder cultuur, economie, financiën en werk en inkomen. Met name dit laatste onderwerp ligt hem het naast aan het hart. “Ik ben vooral de afgelopen jaren druk bezig met proberen het vanouds ruimhartige Leidse armoedebeleid overeind te houden, het huidige stadsbestuur (D66, GroenLinks en PvdA) vindt dat ’t allemaal wel wat minder kan”. En de participatiewet, waarin de overheid zich terugtrekt en de verantwoordelijkheid voor zorg en welzijn meer bij de burgers legt, is volgens van Halm een gedrocht. “Een menswaardig alternatief hiervoor bedenken, staat bovenaan mijn ‘to do’ lijst”, zegt onze SP kandidaat .

Solidariteit

Van Halm: “De vonk die op mij oversloeg politiek actief te worden, speciaal bij de SP, was de ten hemel schreiende houding van onze regering over Griekenland ten tijde van de financiële crisis. De financiële toezichthouder met de toenmalig voorzitter van deze Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem (PvdA) , had met zijn kompanen besloten dat de Grieken op de blaren moesten zitten van hun onverantwoord financieel beleid. Ze moesten maar eens voelen dat Griekenland economisch zo ’n beetje op omvallen stond”. “Dát vond ik, en vind ik nog steeds, zo ongelofelijk onrechtvaardig. Het gebrek aan solidariteit met de Grieken vond ik verbijsterend”. Dijsselbloems’ uitspraak dat hij ook niet al zijn geld kan uitgeven aan drank en vrouwen en daarmee suggererend dat Mediterrane landen dit wel aan de lopende band doen, was echt afschuwelijk. Ik kan nog steeds niet geloven dat PvdA Dijsselbloem daarin de hand boven het hoofd hield”.

De SP was indertijd de enige partij die het anders zag, ik voelde mij meteen thuis bij hen en besloot me aan te sluiten. Als ik de kans krijg, zou ik hun idealen en uitgangspunten graag in de Tweede Kamer willen uitdragen”. Thomas van Halm # 37 SP”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *