De voor besmetting meest risicovolle mensen worden het eerst gevaccineerd

Vorige week vrijdag werd de eerste prik in Leiden gezet bij zorgmedewerkers, deze week volgden de bewoners van verpleeghuizen en huisartsen. Binnenkort krijgen of ontvangen al Leidse ouderen van boven de 85 jaar een vaccinatie uitnodiging. Volgens de GGD Hollands Midden is de vaccinatie bereidheid in alle groepen groot. En de testcentra melden steeds minder positieve testuitslagen. Zijn we op de goede weg?

door Hans Schuurman

​Incidenten deden zich bij het vaccinatie in het Evenementen & Conferentie Centrum (ECC) bij Holiday Inn vorige week nauwelijks voor. Drie personen met stressklachten na de prik moesten even extra in de gaten gehouden worden, maar medische zorg was niet nodig, aldus de GGD HM. Omdat voor een vaccinatie meer aanmeldingen waren dan plekken, ontstond een wachtlijst van ongeveer 160 zorgmedewerkers. Die worden voor een afspraak opgebeld als er nieuwe vaccins beschikbaar zijn. Zij krijgen het AstraZeneca vaccin dat omstreeks half februari wordt geleverd. 

De vaccinatiebereidheid voor alle groepen samen in de regio Holland Midden is 88%. “Bij een percentage van  70 procent of meer beschermen de gevaccineerde personen indirect ook de niet-gevaccineerde bevolking”. Het virus kan niet overleven in een populatie waarin de meeste mensen er niet meer vatbaar voor zijn, aldus de GGD HM.  

Het  aantal testafspraken neemt af én er zijn ook iets minder positieve testuitslagen zijn. Het lijkt dus de goede kant op te gaan. Zou de lockdown vruchten afwerpen. Niet te vroeg juichen, vindt de GGD HM.

85 plussers

Leidse ouderen van boven de 85 jaar ontvingen of krijgen binnenkort een vaccinatie uitnodiging. Mobiele ouderen worden gevaccineerd in Leiden met het Pfizer-vaccin, niet-mobiele ouderen worden gevaccineerd door de huisartsen met het Moderna-vaccin, of als ze in een instelling wonen, door de instellingsarts. Dit vaccinatie traject loopt parallel met de vaccinaties voor de zorgprofessionals. De GGD HM zegt over ruim voldoende capaciteit qua ruimte en personeel te bescvhikken om beide doelgroepen gelijktijdig te vaccineren. 

De zorgmedewerkers krijgen hun 2e prik gewoon na 21 dagen, die afspraken zijn gepland. De ouderen krijgen hun tweede prik 5 á 6 weken na prik 1. Met een interval van 42 dagen is de vaccin werkzaamheid even veel als met 21 dagen. De GGD HM gaat er van uit dat nieuwe vaccin leveringen binnen 42 dagen binnen zijn. Maar mocht dat niet zo zijn, een risico dat zij als miniem inschat, dan kunnen mensen desnoods hun prik 1 krijgen uit de voor prik 2 gereserveerd voorraad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *