Kanshebbers van beste raadslid verkiezing alle drie vrouw met sociale portefeuilles

Suzanne van der Jagt (PvdA) is hét gemeenteraadslid van 2020, op de digitale nieuwjaarsreceptie van D66 werd haar verkiezing bekend gemaakt. De jury, bestaande uit oud gemeenteraadsleden en journalisten, verkoos haar uit de andere genomineerden, Alyssa Voorwald (VVD) en Marleen Schreuder (GroenLinks). Plotse aandacht voor deze prille volksvertegenwoordiger die vanuit haar vakgebied onze stad een beetje socialer maakt. Anders dan andere jaren gingen nu niet raadsleden die over verkeer of bouwen vergaderen met de eer strijken maar drie vrouwen met sociale portefeuilles.

door Hans Schuurman

“Best bijzonder dat een raadslid die nog maar één jaar zit, gekozen wordt”, zei Tweede Kamerlid Paul van Menen bij de uitreiking van de wisselbeker. Van der Jagt schoof  in december 2019 als plaatsvervanger door naar een raadszetel, om de plek van Gijs Holla te bezetten die Luidens’ citymanager werd.

“Als snel bij mijn entree in de politiek merkte ik dat nog te vaak ‘over’ jongeren wordt gesproken in plaats van ‘met’ jongeren”, noemde Van der Jagt als waarneming en mogelijke verklaring voor haar uitverkiezing. “Om daar verandering in te brengen, nam ik mij voor met 1.000 jongeren te praten over hun leven en hun problemen”. Zij verdiepte zich in onder anderen in de tussentijdse uitval vraag van veel mbo- leerlingen. En reikte ideeën aan ter verbetering van hun positie in een concreet raadsvoorstel. Van der Jagt beijverde zich voor Jeugdhulp, richtte haar aandacht op  analfabetisme en  laaggeletterdheid en wees erop dat dit laatste maatschappelijke gebrek in gezinnen bijna erfelijk lijkt. Met haar partij genoten verspreide zij in de Kinderboekenweek kinderboeken via de mini-biebs over de stad. Suzanne van der Jagt werkt bij het ministerie van WVS, tegenwoordig  als programmamanager ‘Langer Thuis’ en is betrokken bij programma’s zoals maatwerk Multi probleemgezinnen.

Waardige mededingers

De beide andere genomineerden waren waardige mededingers volgend de jury. Alyssa Voorwald (VVD ) verdiende lof van de jury voor haar voorstellen in de sector jeugdzorg. Besteedde aandacht aan z.g. ‘spook studenten’, studerenden die wel hier wonen maar nog ingeschreven staan bij Pa en Ma. Hun luiigheid scheelt de gemeente tonnen aan inkomsten. Zij beijverde zich voor de uitvoering in Leiden van de tijdelijke overbruggingsregeling voor ondernemers. Haar kritisch inbreng over het functioneren van de BBB-voorziening, het geld dat de gemeente hieraan uitgaf stond in geen verhouding met de povere (uitreis) prestaties van uitgeprocedeerde vluchtelingen. Haar zienswijze leidde (mede) tot beëindiging van deze Leidse BBB-voorziening.

Marleen Schreuder (GroenLinks) verdiende waardering voor haar niet aflatende strijd voor duurzaamheid, vergroening, bio diversiteit en hergebruik van materialen. Van haar kwam het voorstel voor meer acceptatie en emancipatie van transgenders, de transgender vlag was haar idee.

De online vergaderingen van de gemeenteraad leverde ook bijzondere en humoristische momenten op. De VVD-er Tom Leest kreeg de Effie-prijs, oorspronkelijk als een aanmoedigingsprijs bedoelde trofee. Tussen de digitale vergaderingen door kwam hij onbedoeld in beeld terwijl hij de was aan het strijken was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *