Dorien Verbree: Als Tweede Kamerlid wil ik er op letten dat uw belastinggeld goed besteed wordt.

Gemeenteraadslid Dorien Verbree staat op plaats 42 van de VVD Tweede Kamer kandidatenlijst voor de verkiezingen op 17 maart. Volgens de huidige peilingen is dat mogelijk een verkiesbare plaats áls de VVD ministers levert in een volgend kabinet. Verbree zit zeven jaar in de gemeenteraad waarvan de laatste drie jaar als fractievoorzitter.

door Hans Schuurman

Dorien Verbree (31) kwam uit Naaldwijk om hier om op 16-jarige leeftijd wijsbegeerte en econometrie te studeren en bleef. Het liberale gedachtengoed en het politieke handwerk kreeg ze van huis uit mee, haar moeder zat in de raad van de gemeente Westland en ook voor de VVD. “Je moet je talenten niet alleen voor je zelf houden, maar trachten de  wereld ietsje beter achter te laten dan je die aantrof”, antwoordt zij gevraagd naar haar motivatie.

De eerste jaren van haar raadslidmaatschap was verkeer haar aandachtsgebied en nam zij initiatieven om Leidse verkeersknelpunten aan te pakken. Zij had een belangrijk aandeel in de plannen voor twee rotondes in de Merenwijk, bepleitte meer fietsparkeerplekken in de stad en op haar initiatief kwam bij het Centraal Station achter Jumbo de tijdelijke fietsenstalling. Verbree toonde zich, vaak tegen de verdrukking in, een gedreven voorvechter van Leidse automobilisten, altijd waaks en steeds het gemeentebestuur wijzend op de gebrekkige verkeersdoorstroming in de stad.

Als fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad hield Verbree zich hoofdzakelijk bezig met de gemeentelijke financiën. De liberale voorvrouw toonde zich een pleitbezorger van lagere overheidslasten voor de inwoners en was uiterst kritisch op de optimistische begroting die het stadsbestuur haar jaarlijks voorschotelde. Haar mening weerspiegelt in haar hartenkreet:  Verbree: ”Belastinggeld wordt opgebracht door hardwerkende Leidenaren en daar moet zorgvuldig mee om worden gegaan”.

Loon naar werken

“Ik doe het werk voor de gemeenteraad, ongeveer 20 uur per week, naast mijn echte baan. In mijn dagelijks werk ben ik belegger voor pensioenfondsen”. Door haar functie beschikt zij over diepgaande en actuele kennis van economie, financiën en pensioenen. Met die kennis en vaardigheden wil zij zich bij haar eventuele verkiezing inzetten in de landelijke politiek. “Net als ik dat tot nog toe voor Leiden deed”. “Mijn handen jeuken”, zegt zij voor de opsomming van onderwerpen die zij wil aanpakken. “Onevenwichtige belastingdruk, hoge kinderopvangkosten en ik zou graag wat willen doen aan de werkonzekerheid van flexibele arbeidscontracten en anderzijds verruiming van ontslagmogelijkheden voor ondermaats functionerende werknemers”. “En een redelijk pensioen,” vervolgt ze. “Ook voor die levensfase geldt: loon naar werken”. “En als je lezers vragen aan mij hebben of tips voor mij, graag, verbree@vvdleiden.nl .

Dorien Verbree is getrouwd, in haar spaarzame vrije tijd leest zij een goed boek en hoopt weer snel met vriendinnen een terrasje te kunnen pikken. Ze fietst en fitnest als ontspanning. “Maar dat staat nu ook op een laag pitje, want ik ben in verwachting van ons eerste kind”. Stem op 17 maart #42 van de VVD, Dorien Verbree.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *