Van Leiden Zuid-West naar het Binnenhof?

Senna Maatoug staat op plaats 5 van de GroenLinks Tweede Kamer kandidatenlijst voor de verkiezingen op 17 maart. Volgens de huidige peilingen een verkiesbare plaats. Maatoug (31) werd in Leiden geboren, groeide er op en bleef. “In deze heerlijke stad”, zegt ze. Ze studeerde politicologie in Leiden en economie in Utrecht. In 2013 ging zij aan de slag bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de SER en werkte later bij het ministerie van Financiën. Naast haar werk was Senna (deeltijd) docent Economie aan de Universiteit Leiden en zette ze zich in bij de Stichting het Collectief, een organisatie die zich ten doel stelt mensen met elkaar in gesprek te brengen. Ze organiseerde tweemaal het Kiesrechtfestival om de democratie te vieren.

“Ik ben een grote zus en tante”, zegt ze over haar persoonlijke omstandigheden, “en in mijn vrije tijd wandel ik graag. Zeker nu in corona tijd”. “Deze week heb ik weer ontdekt hoeveel ik van sleeën houdt. Verder is mijn hobby lezen, ik ben een gigantische Harry Potter fan. Ik vind het heel jammer dat er geen bibliotheek meer in mijn wijk is zoals vroeger toen ik daar opgroeide. Dat was zo’n heerlijke  plek.

“Alleen kan je niks, je moet ‘t samen doen”, zegt Senna, Johan Kruijff parafraserend, “dat heb ik van thuis meegekregen”. En dat geldt niet alleen voor de politiek maar net zo goed hoe je met elkaar omgaat, woont in een straat, leeft in de stad en je land. We leven in een gekke tijd met deze pandemie, er komen straks grote uitdagingen op ons af. De toegenomen ongelijkheid in Nederland vind ik beklemmend en ben erg bezorgd te zien hoe moeilijk het is om ‘rond te komen’ voor hardwerkende mensen. Daar wilde ik niet alleen iets van vinden, maar ook iets aan dóén, dus ging ik de politiek in. In de Tweede Kamer hoop ik dat de arbeidsmarkt tot mijn aandachtsgebied gaat behoren en mijn streven de komende 4 jaar is knellende kwesties in de gehavende verzorgingsstaat te herstellen.

Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik de politiek in zou gaan, het leven loopt soms anders dan je denkt. Mijn nieuwsgierigheid naar mensen, wat zij denken en hun verhalen, dát drijft mij. En dan is er nog iets, ik kan niet zonder olijfolie uit Marokko”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *