Geen geld voor gehandicapten toilet in openbare ruimte

“De vraag naar de noodzaak van een openbaar gehandicapten toilet in de binnenstad wordt beantwoord door zorgwethouder Damen (PvdA)”, kondigde burgemeester Lenferink vorige week het onderwerp in de raadsvergadering aan. Nee, economie wethouder Van Delft (GroenLinks) doet de beantwoording, werd hij gecorrigeerd. Ziet de gemeente een gehandicaptenvoorziening als een kostenpost van de openbare ruimte in plaats van een zorg onderwerp?

door Hans Schuurman

De wethouder maakte korte mette met de wens voor een rolstoelgebruikers toegankelijk  toilet. Het kost 6 tot 8.000 euro en dat is te duur. En bovendien, vervolgde zij,  zijn er voor gehandicapten en minder validen toegankelijke toiletten in de Garenmarkt garage, (600 meter van het centrum) en Lammerschansplein (900 meter van het centrum). Lichamelijk beperkten moesten ’t maar even ophouden tot de publieke voorziening, nu gesloopt als onderdeel van de Stadhuisverbouwing, van de zomer weer klaar was.

Na een half jaar soebatten kwam op de Aalmarkt in november vorig jaar een toiletgroep voor Leidenaren met een zwakke blaas. Het gemeentebestuur geneerde zich natuurlijk toen bekend werd dat de Maag Lever Darm stichting Leiden klasseerde op plaats 134 van de toilet vriendelijkste steden in Nederland. Zij plaatste toen maar een toiletgroep op de Aalmarkt die 75 centimeter boven de grond uitstak met een trap die voor mensen slecht ter been of rolstoelgebruikers een onneembare hindernis was. De gemeente nam er genoeg bedenktijd maar verplaatste zich niet goed in de leefwereld van toekomstige gebruikers. Anders hadden zij meteen gelijkvloers een toiletgroep geplaatst voor gehandicapten en andere Leidenaren met hoge nood. Een gehandicapten toilet kan bij drukte ook gebruikt worden door mobiele Leidenaren

2 gedachten over “Geen geld voor gehandicapten toilet in openbare ruimte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *