Stadslucht schoner zonder vervuilend vrachtverkeer

Vervuilend vrachtverkeer komt na 2025 onze stad niet meer in. Samen met nog 13 steden maakte Leiden afspraken over een emissievrije zone in haar binnenstad voor vrachtauto’s en bestelbusjes. Tot 2025 hebben Leidse ondernemers gelegenheid hun voertuigen aan te passen, een overstap waarvoor zij financiële steun kunnen krijgen. Zijn de Leidse gemeente vuilnisauto’s en veegkarretjes ook voorbereid op deze emissievrije toekomst?

door Hans Schuurman 

De jaarlijkse milieubesparing van deze emissie maatregel levert in ons land een omgevingswinst op van 1 mega ton CO2 (koolstofdioxide) die anders in de dampkring verdwijnt en onze leefomgeving warmer en natter maakt. En ter gedachten bepaling: Om één mega ton CO2-uitstoot onschadelijk te nemen, zou je 50.000 bomen een jaar lang moeten laten groeien. Door de verkeersbeperkende maatregel wordt minder CO2 uitgestoten, onze lucht schoner en verdwijnt het stikstofspook als sneeuw voor de zon.

De Leidse milieuzone voor binnenstad ’s vrachtverkeer, ligt binnen de singels en stukje van de Morsweg, waar straks zware dieselvrachtauto’s geweerd worden.  Ontheffingen is wel mogelijk bijvoorbeeld voor oldtimers. Op de landelijke website kan de ondernemer een kentekencheck doen of je met je vrachtauto de milieuzone in mag. Gemeente Leiden heeft gekozen voor deze stringente  milieuzone nadat uit onderzoek bleek dat oudere diesel vracht (en bestel) wagens een heel groot aandeel hebben in de uitstoot van vervuilende stoffen en daarmee een gezondheid dreiging voor haar binnenstad bewoners vormt.

In haar streven naar schoon en minder (zwaar) vracht -en bestelverkeer, streeft de gemeente naar bundeling van goederen aan de randen van de stad, zogenaamde stadsdistributiecentra. Op die manier worden de laatste kilometers naar de binnenstad afgelegd met lichte elektrische voertuigen zoals de elektrische bakfiets. Ook denkt men aan vervoer te water.  Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft Leiden zich als enige jaren geleden verbonden  aan afspraken voor duurzame voertuigen en brandstoffen in haar eigen reinigingsbranche. En rijdt zij per 2025 met  zero emissie voertuigen. Op dit moment heeft de gemeente Leiden al een aantal elektrische bestelwagens, scooters en een elektrische veegvuilwagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *