De Leidenaar Paul van Meenen (65) staat nr. 11 op de Tweede Kamer kandidatenlijst van D66. Een verkiesbare plek én zijn derde termijn hetgeen getuigt van waardering van zijn deskundigheid op zijn onderwijs terrein. Van Meenen was voor zijn politieke loopbaan directeur/bestuurder van een groep middelbare scholen in de Haagse regio. Hoe belandde je in de politiek, Paul? “Door een praatje over de heg met mijn nieuwe buurman, zo begon ‘t, Alexander Pechtold die mij de oren van het hoofd vroeg over het onderwijs”.
door Hans Schuurman
Van Meenen werd in Scheveningen geboren en studeerde wiskunde in Leiden. “Ik wilde leraar worden, jonge mensen opleiden en coachen”, vertelt hij en wiskunde leek een goede keus maar ‘t had even goed een ander vak kunnen zijn”. Hij was 33 jaar docent in het middelbaar – , hoger beroepsonderwijs en het voorgezet onderwijs. “Een loopbaan in de organisatie van het onderwijs was nooit mijn vooropgezet doel, maar als vanzelf rolde ik in het management.”
Half jaren ’90 kwam Alexander Pechtold naast hem wonen. “Ik was altijd al wel een D66 stemmer”, aldus Van Meenen, “en Alexander spoorde mij aan de politiek in te gaan, hij wastoen wethouder”. In 2002 werd Van Meenen in de gemeenteraad gekozen, D66 behaalde dat jaar 5 raadszetels. “Ik ben trots dat ik samen met anderen, en in het bijzonder Aad van der Luit (overleden in 2017.HS), de politiek cultuur in Leiden wezenlijk veranderde”. Voordien werd de Leidse gemeente politiek gedomineerd door de PvdA die andere partijen ‘de wet voorschreef’. “Met D66 hebben wij de verhoudingen veranderd, niet het partijbelang stond voorop, maar burgerparticipatie”, aldus Van Meenen, terugkijkend op zijn raadsperiode.
Rijke schooldag
In de afgelopen acht jaar in het parlement werkte de Leidse D66 onderwijsspecialist vanuit de gedachte: Hoe kan ik de kansen van leerlingen en studenten verbeteren? In zijn laatste Kamer periode boekte D66 succes om met 2 miljard is de lerarensalarissen te verbeteren en de werkdruk te verlagen. En Paul, wat zijn je plannen voor de volgende regeerperiode? Van Meenen: “Gratis kinderopvang, een rijke schooldag, gelijke kansen voor alle kinderen en het daarvoor benodigde budget van 10 miljard”. De rijke schooldag zoals hij die voor ogen heeft, is een schooltijd waar kinderen behalve rekenen en taal ook kennismaken met natuur, cultuur, muziek en sport. De bij hen sluimerende kwaliteiten en aanleg ontdekt en ontwikkeld worden. Kinderen met taalachterstand extra aandacht krijgen, opdat ze mee kunnen (blijven) doen. Én de steeds breder wordende kloof terugdringen die bestaat tussen leerlingen uit bevoorrechte gezinnen en families waar thuis geen Nederlands gesproken wordt”. Van Meenen: “Niet ieder kind heeft gelijke kansen, je ouders bepalen je toekomst.” Ook staat gratis kinderopvang op het verkiezingslijstje van de Democraten 66. En het prijskaartje, die 10 miljard? Van Meenen: “Geld voor onderwijs verdient zich terug en niet alleen in economisch opzicht maar bovenal in het geluk en gevoel van eigenwaarde van jonge mensen.
Beste Paul,
Ik kan zomaar heel enthousiast worden over het pand van V&D aan de Aalmarkt in Leiden voor een idee waar ik al een tijd mee rondloopt. Meer Voor & Door dan dit wordt het niet…
Ik zie voor me: per etage een ‘woongroep’ voor voornamelijk ouderen. Zij wonen in in de ruimte geplaatste cubicals (vgl. tiny houses) waarin ze hun eigen privé ruimte hebben, maar omdat deze in een overdekte ruimte gesitueerd zijn blijft er ruimte over voor gemeenschappelijkheid: een crêche voor buurtkinderen met oma’s en opa’s die dat runnen, een gezondheidspost, een fitnessruimte, een grote keuken waar gezamenlijk gekookt kan worden en waar de hele dag koffie, thee en taart te krijgen is, een uitwisselkastje voor boeken, een yogastudio, een film- en lezingenzaaltje, noem het maar op. Ik zou er heeeel graag een keer over komen praten.
Met vriendelijke groet,
Johanna Glas
jdmglas@gmail.com
0642269867