Kookboek voor voedselbanken klanten

Het kookboek ‘Samen koken we sterker’ werd dinsdagmiddag bij de Leidse Voedselbank gepresenteerd. Tv-chef Pierre Wind hield het eerste exemplaar ten doop. Het kookboek is ook als  e-book verkrijgbaar en voor de klanten van alle 171 Nederlandse Voedselbanken gratis. “Lekker, gezond en voedzaam,” zo  prees Pierre Wind het boekje aan dat onder zijn toezicht werd samengesteld door onder andere Leidse studenten van het ROC. CDA Tweede Kamer kandidaat  Jaap Jonkers, nr. 27 op de lijst, nam het landelijk initiatief. 

door Hans Schuurman

Jaap Jonkers: “Als je financiële stress hebt is het moeilijker van het leven te genieten. En helaas geldt dat voor een grote groep Nederlanders. Met het kookboek wil Jonkers iedereen in staat stellende kans een lekkere en gezonde maaltijd te bereiden en vraagt hij hiermee aandacht voor de groeiende kloof in Nederland tussen arm en rijk.

In de recepten van het kookboek komen veelvuldig voorkomende producten  uit de  voedselpakketten voor zoals, rijst, pasta etc. “en straks in het voorjaar verse groenten uit de Zeeheldenbuurt voedseltuin”, vertelt Paula van Kesteren van de Leidse voedselbank. In Leiden maken ca. 500 gezinnen gebruik van de voedsel bank, dit aantal is tijdens de corona  met 15% toegenomen.

Wetend dat chef Wind veel waarde hecht aan gezond voedsel en ook aan den lijve bekend is met corpulentie, aan hem de vraag: “Hoe gezond Pierre? Wind: “Alle gerechten voldoen aan de eisen van de ‘Schijf van Vijf,  alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, zitten erin”.  Natuurlijk zijn de boodschappen bij de voedselbank gratis, maar wat kost een maaltijd uit het boekje per persoon: Wind: “Het varieert tussen € 2 en € 7 , de vegetarische maaltijd is de goedkoopste die met zalm, de duurste”. En hij vervolgt: . “Ik heb, eerlijk gezegd,  even geaarzeld of die er wel in moet”. “Neen, er staan geen voedingswaarde calorieën vermeld in het boekje”. Als Wind hoort dat de clientèle van de voedselbank soms helemaal geen Nederlands kan lezen, noch vaak geen beschikking heeft over een computer om de menu’s te downloaden, ontwikkelt zich een gesprek over een volgend kookboek met instructies via tekeningen en beelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *