Oud papier is geen afval maar grondstof voor hergebruik

Eric Schlagwein is super tevreden met zijn papier minicontainer. Als eersten in Leiden kregen bewoners van de Kloosterhof, wijk Stevenshof, een blauwe deksel container voor papier en karton ter voorkoming dat dit bij de restafvalbak gekieperd wordt. Wethouder Yvonne  van Delft (GroenLinks) glom van trots bij de toelichting van de milieubesparende resultaten van de bewonersenquête en is van plan het project ‘uitrollen’ over Leiden. Maar zijn de ronkende cijfers van de Kloosterhof enquête representatief voor Leiden?

door Hans Schuurman

‘En u mist uw loopje naar de ondergrondse afvalcontainer niet?’ “Nee, wij hebben helemaal geen papiercontainer in de buurt”, antwoordt Schlagwein. “Kijk toch eens wat een berg papier en karton er nu al van deze week in zit”. Op de volgende vraag: “Wat deed u voorheen met papier en karton”, blijft Schlagwein het antwoord  grijnslachend schuldig.   

De gemeente Leiden wil Leiden meer afval scheiden, minder restafval overhouden. Uit de Kloosterhof proef bleek dat er veel te winnen is. Van Delft: “Oud papier is geen afval, maar grondstof voor hergebruik”. Zij vertelt dat volgens de bewonersenquête 4 van de 5 Stevenshof bewoners dik tevreden zijn. Dat de afwezigheid van een ondergrondse container in deze buurt mogelijk een vertekenend beeld oplevert, vermeldt zij niet bij het gebruik van de ‘blauwhoed’ minicontainer.

Uit het bewonersonderzoekje in januari bleek dat meer papier ingezameld dankzij de papier minicontainer. Vooral kleine papiertjes zoals medicijndoosjes, papieren wikkels en zelfs snippers belanden niet meer tussen het restafval. Per maandelijkse ophaalronde haalt de gemeente wel 10.000 kilo papier extra op. Juist de afgelopen maanden zorgden online bestellingen voor veel verpakkingsmateriaal. Thuiswerkende bewoners generen genereren ook extra papierafval. Daar staat echter tegenover dat minder ongevraagde reclame in de brievenbussen, met Ja-sticker, geweerd wordt.

En is er al iets te merken van minder bij het restafval in Kloosterhof tijdens deze proefperiode? Dat kan de wethouder nog niet bevestigen, maar dat móét toch wel op den duur!

Pizzadozen

Nat en vuil papier of karton kan niet meer gerecycled worden, schoon en droog papier kan wel zeven keer kan worden hergebruikt. Koffiefilters, verpakkingsmateriaal waar plastic aan vast zit en geplastificeerd papier, zoals drinkpakken, horen niet in de blauwehoed container. Dus pizzadozen met vetsporen of een lik tomatensaus aan de deksel ook niet. Pizzadozen van de diepvriespizza daarentegen kunnen wél bij het oud papier. Het is nog allemaal een beetje wennen, maar met wat goede wil kunnen we door afvalscheiding iets aan het milieu verbeteren. Voor meer informatie: www.leiden.nl/oudpapier .

Eind 2021 heeft iedere Leidenaar , die dat wil, zijn mini container. Als na een tijdje blijkt dat de ondergrondse (maxi) papierbakken minder intensief worden gebruikt, worden zij over Leiden worden verdeeld. Maar in de buurt van Eric Schlagwein zal niets opgegraven worden. worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *