Grotere terrassen, maar wanneer?

Wanneer de terrassen weer open mogen, weet wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) ook niet. Wél dat zodra de tijd daar is die, net als vorig jaar ‘breder uitgezet’ mogen worden. Door verholen opmerkingen van ministers rekenen velen met eind maart. Tenminste als het reproductiegetal (R) rond de 1 blijft en de druk op de ziekenhuizen niet te veel toeneemt. Zijn met Pasen de tafeltjes in stoeltjes uitgezet? Horeca ondernemers hebben al twee keer, om uiting te geven aan hun onvrede, droog geoefend.

door Hans Schuurman

B.&W. geeft een tijdelijke verruiming voor omvang en voorwaarden van terrassen. Een terras hoeft niet pal naast of tegenover de horecagelegenheid te liggen waarvan uit bediend wordt, als de 1,5 meter maar  gehandhaafd kan worden. Ook krijgen de horeca exploitanten de mogelijkheid om na 5 oktober 2021 het terras anders in te richten voor comfortabel verblijf in de herfst maanden. Voorwaarde is wel dat omwonenden het eens zijn met de uitbreidingen voor hun deur of raam. Vorig jaar leverde dat weinig problemen op, binnenstadbewoners toonden bovenmatig begrip voor de moeilijke omstandigheden van de door coronamaatregelen getroffen café- en restauranthouders. Na 31 december 2021 wordt opnieuw bezien of een verlenging of aanpassing van de regels nodig is.

Rookvrij terrassen?

En is de tijdelijke vierkante meters terrasuitbreiding misschien een goed moment ‘rookvrije terrassen’ te promoten? Wethouder Van Delft vindt een dergelijke aanbeveling, laat staan aanwijzing, géén goed idee. “Zeker nu niet”, antwoordt zij, nu de ondernemers ‘t zo moeilijk hebben.  Waar zijn in Leiden eigenlijk rookvrije terrassen, zonnige plekken waar bezoekers niet hoeven mee te roken en de tabaksgeur hun verblijf in de buitenlucht niet vergalt? Straks in het najaar mag onder een overkapt horecaterras in de buitenlucht worden gerookt, daarvoor moet een terras wel aan 1 kant helemaal open zijn. In coronatijd zou toch iedereen zijn longen toch extra moeten ontzien en anderen hoeven van andermans genot toch niet mee te genieten. Van Delft reageert als een sympathiserende niet-roker en als een afwijzende als gemeentebestuurder. Volgens Longfonds deskundigen bestaat er een verband tussen roken en het krijgen van corona. De afweer in de longen van mensen die roken werkt minder goed, volgens hen. Daarom zijn mensen die roken over het algemeen gevoeliger voor virusinfecties en waarschijnlijk ook voor dit coronavirus.

Als later in het jaar de markt terugkeert naar het Nieuwe Rijn gebied zullen op marktdagen moeten de terrassen plaats weer inschikken voor de marktkramen is opgenomen in de terrasvergunningen. Op dit moment wordt bekeken of  het in het gebied mogelijk is om zowel ruimte te creëren voor de marktlieden als horecaondernemers teneinde op de drukste dagen voor beiden wat meer omzet te draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *