Online vergaderen ging Doelencomplex bewoners te snel

De Leidse universiteit wil met ruim € 100 miljoen een gloednieuwe campus bouwen voor de faculteit Geesteswetenschappen op het gebied rond het Lipsius-gebouw. Daarvoor moet behalve verouderde universiteitsgebouwen ook een huizenblok van 58 in goede staat verkerende sociale huurwoningen gesloopt worden. De ca. 95 bewoners krijgen een compensatiewoning aangeboden. De gedupeerden protesteren fel tegen hun gedwongen verhuizing. Op de informatie bijeenkomst woensdag leken de protesten geluwd of werd het definitieve plan er ‘online’ snel doorheen gejast?  

door Hans Schuurman

De gemeente biedt de Doelencomplex bewoners een woning aan van bestaande huizen op de Waardgracht (naast Meelfabriek) en op drie andere locaties. Verder in de Kaiserstraat, (Plexusgebied), de Paviusstraat, (naast het Poortgebouw) en de Langegracht, (Stadsbouwhuislocatie). De huizen zijn  in 2023 – ’24 beschikbaar voor de verdreven bewoners. Na een klein uurtje voorlichting en wat rondgepraat was de vergadering al voorbij. Van de gelegenheid tot vragen werd nauwelijks gebruik gemaakt.

Wel één kritische opmerking over de Plexus locatie waar 16 eengezinswoningen (100-110 m2) en 9 appartementen (60-70 m2) plus 2 kleinere studio’s komen. Plexus is de favoriete woonbestemming voor de Doelencomplex bewoners. Er gaapt echter een gat tussen vraag en aanbod voor de woningen. Volgens het sociaal plan hebben bewoner die ’t langste huurder zijn in het Doelencomplex, de eerste keus voor een compensatiewoning. Bewoners zagen daarom graag het aantal Plexus woningen uitgebreid maar hun wensen worden letterlijk gedwarsboomd door vijf bomen. Vier uit hun krachten gegroeide moerascipressen en een Els.

In overleg met de bewoners was een externe deskundige ingeschakeld, Chiel Rottier, ex directeur van de Woonbond, hij kwalificeerde de compensatie als ‘redelijk en billijk’ en stelde aanvullende voorwaarden. Hieraan kwam de gemeente (deels) tegemoet en een ruimhartiger huurgewenning systematiek werd ‘part of the deal’.

Volgens het sociaal statuut krijgen de gedupeerden verhuiskosten vergoed mits gebruik wordt gemaakt van een ‘Erkende Verhuizer’. Een  tegemoetkoming in de verhuis- en herinrichtingskosten van maximaal € 6442,- en worden de kosten betaald voor twee dagen werk van een schilder/behanger/klusjesman. Onderdeel van het sociaal statuut is een tegemoetkoming voor nog niet afgeschreven zelf aangebrachte voorzieningen, zoals een keukenblok en dubbele beglazing etc. etc. .

De bewonerscommissie leverde na afloop kritiek op het online vergaderen waar hun leden niet voldoende mee vertrouwd waren. Met een ‘half uurtje’ praten vonden zij ‘t allemaal veel te snel gaan. En zij verklaarden hun marginale inbreng bij gelegenheid tot vragen door hun gebrek aan vaardigheid met ‘Zoom’. De kritiek over het gebrek aan inzet van de gemeente om de universiteit te bewegen de Hortus proeftuintjes achter Plexus op te offeren voor de bouw van meer compensatie woningen, kwam daarom ook niet uit de verf.

De gemeente wil in het jaren slepende proces de vaart er in houden, plant de (bewoners) draagvlakmeting in mei, de  woningtoewijzing een maand later en in augustus of september 2021  neemt de gemeenteraad een beslissing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *