Niet langer wegkijken van het inhumaan vluchtelingenbeleid

Met de manifestatie ‘Lopend Vuur Leiden’ in het amfitheater van het Ankerpark maandagmiddag, deed onze stad mee aan een landelijke rondgang van activisten langs 50 steden voor een humaan asiel- en migratiebeleid. Burgemeester Lenferink bood vorig jaar aan vluchtelingkinderen uit Griekenland op de nemen in Leiden. Met toespraken, gedichten en muziek werd de schrijnende situatie vastgesteld dat daarvan nog niets terecht was gekomen.

door Hans Schuurman

Gebke van Gaal, fractievoorzitter van GroenLinks Leiden, was mede organisator van ‘Lopend Vuur Leiden’. “De onmenselijke omstandigheden waaronder vluchtelingen in kampen leven is hartverscheurend en urgent, Moria op Lesbos moet onze aandacht houden”. Volgens Van Gaal moeten de blokkerende politieke partijen, VVD en CDA, gedwongen worden hun verantwoordelijkheid door deze inhumane omstandigheden te erkennen en de vluchtelingen uit de kampen ook in Nederland op te vangen.

De actie in Leiden wordt georganiseerd door een groep vrijwilligers die gelinkt zijn aan No More Morias, SOS moria en Mi Great.  Sofie Kronenberg van deze laatste vrijwilligers organisatie zet na afloop van de manifestatie, die vanwege corona slecht door 50 mensen bijgewoond kon worden, de eisen op een rijtje. Cronenberg: “In de afgelopen 16 jaar zijn ongeveer 20.000 vluchtelingen verdronken in de Middellandse zee in hun zoektocht naar een nieuw leven en belandden zij in mensonterende vluchtelingenkampen. “Wij staan een humaan vluchtelingenbeleid voor, waarin de vluchtelingen worden opgevangen in Europa met huisvesting, (medische) verzorging en werk en scholing. Alle landen van de EU moeten aan de financiering bijdragen. Voor Nederland huldigt Cronenberg het standpunt dat ook afgewezen asielzoekers  een volwaardige plaats in onze samenleving moeten krijgen. Voor het aanzuigend effect van vluchtelingen op ons land is zijn niet bevreesd. Dat is demissionair staatssecretaris Ankie Ankie Broekers-Knol (VVD) wel, weet zij. Bij het afscheid radiopraatje bij het ‘Oog op Morgen’ vertelde Broekers-Knol over de oproep van de burgemeesters vorig jaar 100 vluchtelingkinderen in Nederland op te nemen, het volgende: Er zijn in het kamp Moria slechts twee 14 jarige (of jongere) vluchtelingkinderen. De overige jonge kinderen komen uit zogenaamde ‘veilige landen’, zoals Afghanistan, die niet voor een vluchtelingenstatus in aanmerking komen. Broekers-Knol deed de toezegging meer kwetsbare gezinnen met kinderen onze kant op te laten komen. Daarbij gaat ’t  om 57 kinderen en 43 volwassenen. Deze aantallen maken wel deel uit van al eerder toegezegde afspraken. Daarnaast wordt voor de zogenaamde Moria afspraak geld vrijgemaakt voor verblijf, verzorging en opleiding van kinderen opgenomen in Griekse gastgezinnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *