Leidenaren kiezen massaal tégen vierde hockeyveld

Het referendum ‘Herinrichting Rodenburgerpark’, werd door tegenstanders succesvol ‘geframed’ met de oneliner: ‘Bent u vóór of tégen een vierde (plastic) hockeyveld. Ruim 17 duizend stemden vóór, meer dan 40 duizend tégen. Slechts 3.400 (5,5%) Leidenaren stemde blanco. Een duidelijk afwijzing van het stadsbestuur (D66, GroenLinks en PvdA) voorstel. Maar zou de 95% stemmers wel weten wat er in het wijkpark van de BurgProf wijk precies aan de hand is en heeft stemmen tégen het gezag altijd de opperhand?

door Hans Schuurman

De winnaar is: ‘Vrienden van het Roomburgerpark’, haar voortrekkers Jeroen Birnie en Bert Stemerdink  bedanken hun vrijwilligers en alle Leidenaren voor hun brede steun. Zij hopen dat de gemeenteraad de mening van de Leidenaren respecteert en willen zo spoedig mogelijk terugkeren in genormaliseerde verhoudingen in de wijk en constructief meedenken. Tevredenheid bij hun medestanders, Ries Walraven raadslid voor de SP: “Een overwinning van de natuur en besparing  van 4,4 miljoen euro. Ook medestander de PvdD, Martine van Schaik, fractievoorzitter gemeenteraad, ziet in de uitslag steun voor hun beleid van bomenbehoud en verscheidenheid in de natuur. Partij Sleutelstad, Maarten Kersten, heeft de tegenstanders van de herinrichting ook van den beginne gesteund.

Wel een beetje een dompertje voor twee college dragende partijen, Vahit Köroğlu van D66 haast zich, met zijn partij zich achter de stadsmeerderheid te scharen. Collegepartij GroenLinks vervreemde zich met haar stellingname van een deel van haar achterban en moet nu met verdeeldheid in de gelederen, het tegenovergestelde gaan sanctioneren in de gemeenteraad.

Ad Usman namens de verliezende hockeyers: “Wij feliciteren de ‘Vrienden van het Roomburgerpark’ met het gewonnen referendum. Wij roepen iedereen op de strijdbijl te begraven, hun posters weg te halen en weer met de buren te gaan praten. De gemeenteraad is nu aan zet”.

Gezagsontrouw

En krijgen tegenstanders in een referendum over een overheidsvoornemen altijd in de meerderheid? Tegenstrevers gedreven door hun idealisme, krijgen gretige aandacht in de publiciteit en mobiliseren gemakkelijker publieke opinie. Voorstanders van een overheidsplan zijn defensiever, laten veel over aan de overheid zelf, die wel oppast en zich neutraal opstelt. In hun reacties laten voorstanders zich maar al te graag verleiden haar tegenstanders te bestrijden in plaats van hún eigen ideeën bij de kiezers aan de man te brengen.

Staande in de rij bij een Merenwijk stembureau zag een stemmer ter plekke dat hij twee stempassen bij zich had.  Wat moet ik met deze? “Ben je vóór of tégen een plastic hockeyveld in het park, kreeg hij als antwoord. Wát, hier achter de Kopermolen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *