Waarom was Leiden bij de verkiezingen zo laat uitgeteld ?

Leiden was de hekkensluiter bij de bekendmaking van de Tweede Kamer verkiezingsuitslagen. Ruim een etmaal na sluiting van de stemlokalen werden winners en verliezers bekendgemaakt, een uitlag die gelukkig aardig spoorde met het landelijke uitslag. Waarom duurde ‘t zo lang? Was het de samenloop met het Roomburgerpark referendum, speelden bijzondere telling omstandigheden ons parte, vele telfouten of schortte iets aan de gemeentelijk organisatie?

door Hans Schuurman

In Arnhem werd ook een referendum gehouden (restafval betalen per kg). Burgemeester Marchouch wilde volgens ‘De Gelderlander’ geen risico lopen dat zijn referendum zou interveniëren met de Tweede Kamerverkiezingen met het risico dat zijn (ver) late stedelijke verkiezingsuitslag de landelijke verkiezingsuitslag zou ophouden. Maandag maakte Arnhem zijn referendum uitslag bekend. De (late) verkiezingsuitslag van Rotterdam die wel een enkele verschuiving in landelijke uitslag bracht, werd veroorzaakt door stembiljetten transport omdat niet op de stemlocaties geteld kon worden. Zetel verschuivingen deden zich niet voor door de late Leidse uitslag, anders had onze stad helemaal te kijk gestaan.

Ons stadsbestuur koos ervoor de Tweede Kamer én referendum stembiljetten gezamenlijk te tellen en raakte maar niet uitgeteld. Of die vertraging optrad omdat op één of meer stembureaus een paar keer herteld moest worden, daarover doet de gemeente nog geheimzinnig. De gemeente wil voor zij verder iets zegt eerst rustig evalueren. Anders dan in Rotterdam werd in Leiden op locatie geteld, dus transporttijd kan geen reden voor vertraging zijn. En het argument van meer stembureaus, het waren er dit keer 93 in plaats van 53 in vorige jaren. En dan de bijzondere omstandigheden die vertragen, veel nieuwe onervaren mensen die ook nog eens 1 ½ meter afstand moesten houden, gold evenzeer voor de overige 351 Nederlandse gemeenten.

Peptalk

En de samenloop met het referendum? In een apart hoekje op stembureau 58 worden de referendum stemmen geteld. Twee tellers tellen de referendumstemmen. Op het statafel links de vóór stemmen, rechts die van tégen, ongeldig en blanco op de stoel. De stapel op de grond slinkt zienderogen. Nog eens overtellen, een uurtje werk max.? De stembiljetten voor de Tweede  Kamer worden eerst op twee stapels gelegd, ‘t stapeltje even lijstnummers en oneven. Daarna wordt op lijstvolgorde gelegd. Het aantal van 1050 stempassen moeten precies overeenstemmen met het aantal stembiljetten. Meer tellers laat de zaalruimte in ‘De Regenboog’ niet toe. Het is 21.00 uur de deur gaat dicht. “We doen het rustig én vooral zorgvuldig”, zegt mevrouw de voorzitter van stembureau 58 in haar peptalk aan haar tellers die zich in en ruime kring om haar heen scharen.      

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *