Geen gratis compost dit voorjaar

De gemeente Leiden bedankt jaarlijks haar inwoners met gratis af te halen compost voor het scheiden van groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gfte) en dit aan te bieden in de bruine container. Dit voorjaar laat zij haar bewoners/verzamelaars echter, anders dan Oegstgeest en Teylingen, aan hun tuinierende lot over. Het stadsbestuur wil coronabesmetting voorkomen omdat, vreest zij, veel mensen gelijktijdig op dezelfde afhaalplek (af)komen. Onbegrip en teleurstelling alom, gemakzucht vermomd als veiligheidsmaatregel?

door Hans Schuurman

Composteren is goed voor het milieu. Organisch afval wordt nuttig hergebruikt en met de natuurlijke bodemverbeteraar fleuren planten op. De aangeboden compost is gemengd met tuinaarde en geschikt voor elke tuinplant. De 24 ste maart is traditioneel de jaarlijkse (landelijke) compost dag. Op of vanaf die datum kunnen burgers gratis de compost ophalen van de grondstoffen die zij eerder het jaar zélf verzamelden. Naast deze gratis verstrekking die B.&W. dit jaar geruisloos cancelde, veronachtzaamt zij bovendien het signaal voor milieubewustzijn en duurzaamheid. De Kinderboerderij in de Merenwijk is in Leiden is de gebruikelijke ophaalplaats. En op dit ‘koopje’ komen inderdaad altijd veel mensen af, bevestigen critici van de gemeente. Buur gemeenten zochten veilige oplossingen, Zoeterwoude met een ‘auto door rij’ compost ophaal plek.

De teleurgestelde Leidenaren weten best oplossingen te bedenken voor het bijzondere situatie dit jaar. Waarom kunnen niet een paar zakken met compost buiten het hek van de (afgesloten) KinderboerderijDe zakken compost liggen bij de Kinderboerderij opgestapeld te wachten op een veilige verdeling gelegd worden, een voorraadje die naar behoefte aangevuld”, is een suggestie. Áls het bij  de kinderboerderij niet over ambtelijke menskracht daarvoor vrij gemaakt kan worden , zou heel goed een beroep gedaan kunnen worden op actieve vrijwilligers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *