Energie besparing begint met goede isolatie

Voor architect Anton de Gruyl is schone energie opwekken en woningisolatie een missie. Naast zijn bouwkundig werk is hij tevens wijkambassadeur binnenstad, adviseur voor het gemeentelijk  project GaGoed. Net terug gekomen van een huisbezoekje laat hij op zijn mobieltje een warmtebeeld zien van een raam waar helder oplichtende vlekken de warmte lekken verraden. Zijn kantoor aan de Hoge Woerd is een luilekkerland voor duurzaamheid idealisten in zijn werk kan hij zijn roeping kwijt.

door Hans Schuurman

“Alle energie besparing begint met isolatie, daarover schreef ik mijn dictaat op de Technische Universiteit in Delft”, zegt De Gruyl (54). Ondanks een overlopende agenda laat hij zich strikken voor een gesprekje over het waterzijdig inregelen van de verwarming. Maar voor hij van wal steekt, wil hij wel bijzondere noviteiten  showen.

Een 17 de-eeuwse dakpan van een Rapenburg dak waar glas in gesmolten is om toch maar wat daglicht op zolder toe te laten. Daar naast ligt een dakpan van 300 jaar later met een ingebouwde zonnecel. De ramen van zijn kantoorpand zijn 7 mm dik en leveren niettemin de zelfde isolerende waarde als drie dubbele beglazing van 32 mm. De luchtwarmte pomp die het kantoor verwarmd, moet ik ook echt even zien. De Gruyl: “Die zuigt buitenlucht op, neemt 10 graden warmte eruit en verwarmt daarmee het kantoor. “Een omgekeerde koelkast”, legt hij uit. “Ja”, erkent hij , “deze techniek heeft ook beperkingen, en nadeel van geluid. Bij goede isolatie van binnenstad woningen is goede ventilatie nodig . Hij laat op een nog niet afgetimmerd vertrek van een grachtenpand een ventilatie met warmteterugwinning zien. Slangen die ‘gebruikte’ lucht afvoeren en schone  aanvoeren. 

Waterzijdig inregelen

De techniek van het waterzijdig inregelen van de verwarming is de aanleiding van het gesprekje met architect De Gruyl. “Waterdrukzijdig inregelen,  is een eigenlijk  een betere benaming voor deze techniek”, corrigeert Van Gruyl. “Het kan een besparing opleveren van 10 tot 20% van de energiekosten en het maakt het huis comfortabeler. Bovendien hangt voor bijna iedere huiseigenaar op den duur hiervoor een verplichting boven z’n hoofd”.

Bij waterzijdig inregelen wordt de cv-installatie zo ingesteld dat het cv-water gelijkmatig verspreid over alle verwarmingselementen en kamers gelijktijdig op de gewenste temperatuur gebracht. Waterzijdig inregelen streeft naar een perfect temperatuurverschil tussen de water aanvoer- en de water retourleiding. De ideale verhouding tussen die twee leidingen is 0,8. Dat betekent dat als het water in de aanvoerleiding een temperatuur van 60 graden heeft, het water in de retourleiding 48 graden moet zijn. Het temperatuurverschil geeft de radiator als warmte aan de ruimte af. Het waterzijdig inregelen kost tussen de € 300 en € 500 per woning. Voor het waterzijdig inregelen wordt uitgegaan van een terugverdientijd van 3 tot 4 jaar. De Gruyl heeft contact over deze waterzijdig inregel techniek met MBO Rijnmond. Als het wordt meegenomen in de opleiding installatietechniek, hebben afgestudeerde leerlingen een streepje voor bij hun sollicitaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *