Bouw Leidse Combi-bad en IJshal De Vliet van start

Drie Leidse sportaccommodaties worden vernieuwd of geüpdatete. Naast het gerenoveerde 50 meter buitenzwembad ‘De Vliet’ verrijst een binnenzwembad plus schaatshal. Aan de Boshuizerkade nog een sportaccommodatie, de  nieuwbouw in plaats van de Vijf Mei hal voor binnensport. Vahit Köroğlu, fractie voorzitter van D66, bewaart levendige herinneringen aan het langdurig spannende politieke traject. Hij zwaait lof toe aan dé plannen aanjager indertijd, Aad van der Luit die in 2017 overleed. Hoe kan zijn toenmalige inzet voor de sport levend gehouden worden?

door Hans Schuurman

De huidige Leidse IJsbaan aan de Vondellaan dateert uit 1976, indertijd Ton Menkenhal gedoopt, waarvan de technische houdbaarheidsdatum reeds lang verstreken is. Nieuwbouw is enige optie, maar waar? Als woningbouw locatie dringt ze voor. De Leidse IJsbaan is  de enige schaatsbaan uit ’70-ger jaren nog in bedrijf is. Al in 2012 maakte de gemeenteraad de eerste plannen het overdekte Vijf Meibad te sluiten en onderzocht de mogelijkheid van een combi-bad. Een combinatie van een binnen- en buitenbad onder één dak met gezamenlijke ondersteunende faciliteiten.

Het nieuwe zwembad wat nu komt aan de Voorschotenseweg heeft een 35×25 meter wedstrijd bad voor waterpolo en korte baan zwemmen. De ijshal bestaat uit een 250 meter rondbaan, aangevuld met een 30×60 ijsvloer voor ijshockey, shorttrack en kunstrijden en een 45×20 krabbelijsvloer voor de jongste jeugd en wedstrijdcurling. De centrale hal en horeca vormt letterlijk de verbindende schakel beier accommodaties.

De levendigste herinneringen die Köroğlu aan de beraadslagingen over de sportaccommodatie bewaart, is de politieke strijd gevoerd over de lengte van de ijsbaan. Met 330 meter lengte kwalificeert de baan voor (inter) nationale wedstrijden. Maar binnen het Leidse budget paste slecht een 250 meter baan. Voor een langere ijsbaan moesten de regiogemeenten financieel over de brug komen. Het werd de taak van de inmiddels aangetreden wethouder Paul Dirkse hen over streep te trekken, maar het benodigde geld kwam er niet en dus wordt de baan 250 meter.

tumultueuze vergaderingen

“Die tumultueuze inspraak bijeenkomsten in het stadhuis staan mij in het geheugen gegrift”, zegt Köroğlu. “Van alle kanten werd door Leidse  lang- baan-aanhangers de politiek onder druk gezet”, zegt hij, toen voorzitter van de raadscommissie die alles in goede banen moest leiden. De sportaccommodaties gaan allemaal ‘van het gas af’, 100% CO2-neutraal, restwarmte van de ijsbaan wordt gebruikt om het zwemwater te verwarmen en het dak ligt vol met zonnepanelen, ’t wordt een van de duurzaamste sportcomplexen van Nederland”, aldus Köroğlu.  De bouw aan de Voorschotenseweg start in 2021 en is klaar in 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *