College vindt toch geld voor ook een gehandicapten toilet

Als gehandicapten toilet is het openbaar toilet bij de Catharinabrug ontoegankelijk.  De klachten van inwoners met een beperking hierover en gemopper op het stadsbestuur bleven aanzwellen. Unanieme steun van de gemeenteraad vorige week voor het voorstel uit haar midden (D66;VVD;PvdA en PS) nóg een toilet te plaatsen, dit maal geschikt voor gehandicapten, naast het openbaar toilet dat er sinds december vorig jaar bij de Catharinabrug staat. Door corona zijn de toiletten van de horeca gesloten en het enig openbare toilet naast het stadhuis is al een jaar afgebroken. Normaal neemt het stadsbestuur dit soort initiatieven voor burgers met hoge nood zelf, maar ze vond een gehandicapten toilet overbodig.

Waarschijnlijk had het college van B.&W (D66’; GroenLinks en PvdA) behoorlijk de pest in niet meteen in december een multifunctioneel toilet geplaatst te hebben met een ‘instap’ op staat niveau. De twee forse traptreden omhoog maakte dit ‘openbaar’ toilet onbereikbaar voor gehandicapten met name rolstoelgebruikers. De klachten van het Platform Gehandicapten Leiden en de Maag Lever Darm stichting en vele anderen bleven aanhouden. Had de gemeente zich onvoldoende verplaatst in Leidenaren met een beperking van blaas en darmen plus het bewegingsapparaat of ontbreekt enige empathie helemaal? De verantwoordelijk wethouder toonde weinig inlevingsvermogen voor haar inwoners met een beperking. Haar aandacht in de discussie met de raad ging vooral uit waar zij de benodigde € 10.000 huur voor financieren. In de vorige raadsvergadering was net € 60.000.000 toegewezen voor sportaccommodaties voor Leidenaren veel beter ter been. Op de website ‘Hoge Nood‘ van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) staat Leiden op plaats 153 van de meest openbare toilet vriendelijke gemeenten. De MLDS onderzocht hiervoor 255 gemeenten met de criteria toegankelijkheid, vindbaarheid en hygiëne. Rotterdam staat op nr. 2  ver voor Leiden. Onze stad laat zich in nota’s graag laat voorstaan op haar inclusief beleid, niemand wordt uitgesloten betekent dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *