Welk verwarming alternatief biedt de gemeente in plaats van aardgas?

‘Van ’t gas af’. Het klinkt langzamerhand bijna net zo vrijblijvend als ’t voorjaarjaar komt er weer aan. Maar de achteloze manier waarop het gemeentebestuur dit haar inwoners voorhoudt, betekent voor de Merenwijkers dat vóór 2035 hun gaskraan wordt afgesloten. En het stadsbestuur de maatschappelijke en financiële gevolgen blijmoedig bij de burger legt. Oscar Gennissen en Hans Buijing, woordvoerders van het burgerinitiatief ‘Tegengas Merenwijk’, alarmeren de wijk. “Tijd voor tegenspel. Van wie is de Merenwijk, de bewoners of bestuurders?”

door Hans Schuurman

Gennissen en Buijing zijn er niet op uit een discussie te starten over het Parijse klimaat akkoord dat bepaalt dat ter voorkoming van opwarming van de aarde in 2050 geen fossiele brandstoffen meer gestookt mogen worden. Beide vertegenwoordigers hekelen echter de bevoogdende houding van het stadsbestuur (D66, GroenLinks en PvdA) die hun gas over een paar jaar afsluit en de wijkbewoners voor het blok zet. Voor wie zit dat gemeentebestuur nou eigenlijk op het stadhuis? Om te pronken naar de buitenwereld met haar innovatieve plannen óf een veilige en zekere toekomst voor haar burgers te waarborgen? En welke oplossing biedt ons stadsbestuur, mogen bewoners dat even eerst weten. Is het niet gebruikelijk eerst een verwarmingsalternatief te bieden vóórdat je het oude afdankt.

Woningisolatie

 De Merenwijk telt ca. 6.000 woningen, twee derde zijn koopwoningen één derde huur. De gemiddelde woning waarde is € 270.000 en bewoners verdienen doorsnee € 27.000 per jaar. De huizen dateren veelal uit begin jaren ’70. Een deel er van is sindsdien aangepast aan milieueisen, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak, extra beglazing en spouwmuren isolatie. Bij energie opwekking en/of isolatie maakten de eigenaars/bewoners steevast een kosten baten afweging. Alleen de eerste jaren werden zonnepanelen met overheidssubsidie aangemoedigd. Als je niet in de kou wilt zitten, kost een woningisolatie € 50.000 tot € 100.000 . Het stadsbestuur gaat er bij haar ambitieuze plannen die zij de ca. 4.000 woningeigenaren decreteert, vanuit dat iedereen zo ’n bedrag vrij besteedbaar op zijn bankrekening heeft.

Volgens Gennissen en Buijing geven de beelden die op de informatieavonden voor de Merenwijkers op YouTube werden uitgezonden, er geen blijk van dat de stadsbestuurder over enig inlevingsvermogen beschikken. Zij voelen zich daarin gesteund door tientallen supporters die zich aansloten bij het burgerinitiatief ‘Tegengas Merenwijk’. Voor meer informatie tegengas@wv-merenwijk.nl of bij leden van de kerngroep: Oscar Gennissen;  Hans Buijing; Bert Jansen ; Bas van Poppel; Fred Wessels; Richard Bormans en Frans Westerveld.

2 gedachten over “Welk verwarming alternatief biedt de gemeente in plaats van aardgas?

  1. LEAD:
    Vooralsnog is het wettelijk helemaal niet mogelijk om van bestaande bouw de gaskraan dicht te draaien zonder toestemming van de eigenaar…

    Actiegroep de k⭕mmarotonde: Zo is dat Hans

  2. Ben het volkomen eens met jullie inzichten en conclusies.
    De gemeente loopt te hard van stapel en zaait onnodig onrust bij de bewoners van de Merenwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *