De slechtvalk is olympisch recordhouder snel vliegen

Het Leidse slechtvalk paar dat woont in de nestkast aan de schoorsteen van de EON Centrale en heeft drie jongen. Casper Kortmann kan de familie Valk van minuut tot minuut volgen. Hij bewondert de duikvlucht van het mannetje met zijn verrekijker en ziet even later via het internet de gestreamde videobeelden binnen in de nestkast. “Het zijn de snelste dieren ter wereld”, zegt hij, “in een 45 graden duikvlucht bereiken zij snelheden van 350 km. per uur”.

door Hans Schuurman

Aan de EON-schoorsteen hangt op ongeveer 50 meter hoogte een forse rode vogelkast van 1 ½ bij 1 ½ meter. Het is net nog met het blote oog te zien. In 2010 werd die door vogelvrienden opgehangen en vanaf 2015 bewoond. De afgelopen jaren werd het nest twee keer verstoord. Eerst door Nijlganzen, hun huisvredebreuk werd verijdelt door spijlen voor het nest de plaatsen en daarna door de mens die bij onderhoudswerkzaamheden netten ophing. Het stel slechtvalken keerde terug en ze het hadden blijkbaar fijn samen want er werden jongen geboren

Slechtvalken zijn dan wel snelheidsduivels maar tegen een paar Nijlganzen, een soort uit de kluiten gewassen eenden, daar konden ze niet tegen op. Met hun snelheidsrecords, ooit is 389 km. per uur gemeten,  lachen zij in hun klauwtje als zij het verkeer beneden met een snelheid van 30 over de Langegracht zien rijden.

In de natuur woont de slechtvalk bij kliffen en in ravijnen en in stedelijke omgeving nestelt zij graag op hoge gebouwen, zoals de schoorsteen van onze ‘Leidse lichtfabriek. Volgens kenners legt het vrouwtje in de maand maart 3 tot 4 eieren die na 32 dagen uitkomen. “Er lagen ook vier eieren in dit nest”, vertelt Kortmann, :”maar een heeft ’t niet gehaald”. “Toen z’n ouders zagen dat het schepseltje zwak was, lieten zij hem links liggen”. ‘Wet van de natuur, de sterkste overleeft’. Na 3 weken hebben de jongen een verenkleed en beginnen ze hun vliegspieren te oefenen. Zes weken uit ’t ei, kunnen ze al vliegen. En na 2 tot 3 maanden zijn de jongen volledig zelfstandig en trekken ze weg uit het leefgebied van hun ouders.

De slechtvalk is een snelheidsduivel. Met een duikvlucht stort hij zich op z’n prooi. Het vrouwtje, groter en zwaarder dan het mannetje, weegt ruim een kilo en is ongeveer 50 cm lang met een spanwijdte van meer dan een meter. Gewicht en snelheid zijn haar wapens. Zij jaagt op een duif, vleermuis of leeuwerik etc. etc. kortom alles wat vliegt. Door de botsing is haar slachtoffer vrijwel altijd meteen dood, vertelt Kortmann. Het gaat hartstikke goed met de (beschermde) slechtvalken in ons land. Er zijn meer dan 150 broedplaatsen en de diertjes kennen geen woningnood. Meer elektriciteitscentrale schoorstenen bieden woningen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *