Jeffrey van Haaster wethouder van Lisse

Onze stadgenoot Jeffrey van Haaster (38) werd vorige maand benoemd tot wethouder van Lisse. Van Haaster was acht jaar gemeenteraadslid in Leiden voor D66, de laatste raadsperiode als fractievoorzitter. Het raadswerk deed hij naast zijn fulltime baan als griffier van de Tweede Kamer Kamercommissie Europa. Onverwachts deed zich een interessante loopbaan switch voor. Een wethouder vacature omdat Jeanet van der Laan in maart tot Tweede Kamer lid  werd gekozen.   

door Hans Schuurman

Lisse, het kloppende hart van de bollenstreek, is een gemeente met ca. 23.000 inwoners. De gemeenteraad telt 19 leden en drie voltijd wethouders. Gemeentebestuurders die naar voren geschoven zijn door het CDA, met 5 zetels de grootste fractie, de lokale partij Nieuw Lisse en D66. Alle drie  leveren deze partijen één wethouder. “Lisse is een dorp met bijna stedelijke voorzieningen”, zegt  van Haaster met enige trots. “Twee musea, een bioscoop en een theater en natuurlijk is de meest bekende hotspot,  ‘De Keukenhof’ die helaas vanwege corona nu gesloten is”.

Van Haaster kreeg Van der Laans de portefeuille Jeugd, sport en cultuur en duurzaamheid toe bedeeld. Hij moet zich nu verdiepen in energie neutraal bouwen, hoe woningisolatie stimuleren en de nieuwbouw in de gemeente van 400 woningen eist op dit moment veel van zijn bestuurlijke aandacht. “En de jeugdzorg”, niet te vergeten, zegt hij, “in coronatijd moet echt aan activiteiten voor kinderen extra aandacht besteed worden”. Hij trof in de bollengemeente een prettig collegiaal bestuur aan, vertelt hij. “Ik voel mij hier zeer welkom”. En boft Lisse ook een beetje om zo maar een tijdelijk wethouder in de schoot geworpen te krijgen met jarenlange bestuurlijke ervaring in een grote(re) gemeente en goede connecties in de regio en Den Haag? Van Haaster doet er bescheiden het zwijgen toe, bij deze vraag.

De kennismaking met de gemeente, haar inwoners, organisaties en  verenigingen heeft in coronatijd zijn beperkingen. Daar heb ik een oplossing op gevonden, zegt “Van Haaster: “Samen wandelen,  leerzaam, gezellig én gezond”, noemt hij de bijna dagelijks terugkerende bezigheid waarmee hij geïntroduceerd wordt in zijn nieuwe werkkring. Zijn benoeming is voor de duur van de raadsperiode die in 2022 afloopt. Op 16 maart dat jaar worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Tot die datum is hij door zijn huidige werkgever, de Tweede Kamer,  beroepsmatig uitgeleend aan de gemeente Lisse met terugkeermogelijkheid na ommekomst van de periode. Of hij zijn loopbaan als wethouder in Lisse  kan voortzetten, ligt besloten in de uitslag van de verkiezingen op 16 maart 2022. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *