V&D wordt Voor & Door van Leiden

Het oude V.&D. gebouw in het hart van Leiden gaat misschien ruimte bieden aan ‘Voor & Door Leiden ’ en volgens de plannenmakers van Stadslab wordt het dé trekpleister van de binnenstad. Na drie maanden research en overleg  presenteerde Jeroen Maters vorige week in een web seminar het ontwerp. Maters toonde virtueel een gebouw met een mix van maatschappelijke en commerciële activiteiten met als bindend element een lofzang op verleden, heden en toekomst van Leiden.

door Hans Schuurman

De V.&D. locatie is nabij de oudst bewoonde plek van Leiden, vanwege haar centrale ligging is publies toeloop de gegarandeerd. Maar gaan Leidenaren en bezoekers weer alleen naar binnen omdat het de kortste weg is tussen de Aalmarkt en de Breestraat? De kunst is hen te verleiden iets kopen of te gebruiken. Vijf etages telt V&D zeer variërend in oppervlakte. De etages op straat niveau is 14.000 m2, de bovenste, waar La Place gevestigd was, 1.500 m2. In het midden van het gebouw is een roltrap.

Stadslab bestuurders Van den Berg en Maters brachten verschillende scenario’s in beeld. Een foodcourt en vers markt, waar men voedsel kan kopen, kan eten en (je eigen) potje koken. In deze binnenmarkt staan vooral streekgebonden producten, Leidse kaas en melkproducten vers uit het Groen Hart. Uitstallingen van uitheemse kruiden, specerijen en voedsel zijn te koop, de geur komt je tegemoet bij de pfresentatie.  Met een schuin oog werd gekeken naar de  Markthal in bij station Blaak Rotterdam. Op een volgende étage retail,  ‘shop in shop’. En ook hier aandacht voor Leidse producten met wortels in het Leids industrieel verleden, zoals de lakenindustrie, wollen dekens en boekdrukkerijen. Als voorbeeld kleine bedrijfjes met verkooppunten van eigentijdse textiel  en toepassing van print technieken. Een verdieping hogerop de ‘maak étage waar vakmensen oude – en nieuwe technische vaardigheden aan elkaar overdragen. Een Leidse ‘Stadsmakerij’ met ateliers misschien  een repair café?

Bibliotheek

De bibliotheek van BplusC in de Nieuwstraat, zou uitstekend verplaatst kunnen worden naar ‘Voor en Door’. Maar het bezuinigingsoog heeft het gemeentebestuur laten vallen op de Stadsgehoorzaal als nieuwe locatie. Naast de boek uitleen zouden studenten hier een plek kunnen vinden, studeren en elkaar ontmoeten, workshops organiseren door de Universiteit, Hogeschool en MBO-Leiden. Het V.&D. dakrestaurant is veel Leidenaren bekend vanwege haar fenomenale uitzicht over de stad vanaf La Place. Jeroen Maters toont in het web seminar het hele V.&D. dak, dat veel groter blijkt te zijn dan bij het publiek bekend. Er zijn kantoorruimten op gebouwd. Het dakoppervlak is groter dan het stadhuisplein, vertelt hij. Horeca mogelijkheden te over dus. Openlucht film voorstellingen, zwembad en een permanent bar en terras. Let’s party, the sky is the limit, yes!.

Maar dan roept Maters zijn gehoor subtiel tot de orde. Hij vertelt dat de eigenaar van het pand, ASR, een beursgenoteerde Nederlandse verzekeringsgroep is die het liefst met een paar ‘grote spelers’ in zee gaat, om zeker te zijn dat de contractuele (huur) verlichtingen worden nagekomen. Naast huur is koop van het gebouw natuurlijk een optie en misschien is een coöperatief eigendom een mogelijkheid? De komende weken wordt het overleg met de eigenaar, mogelijke kapitaal krachtige exploitanten en de gemeente voortgezet. Het oude V.&D. werd in op 1 oktober 1936  geopend. Stadslab ambieert Voor & Door Leiden op die zelfde datum in 2022 te openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *