Singelpark route door Hortus mét museumpas is aanrader

Wethouder Ashley North (GroenLinks) krijgt het eerste kaartje aangeboden bij de nieuwe tweede ingang van de Hortus Botanicus aan de Sterrenwachtlaan langs de Singelparkroute. “De Hortus is de moeder van het Singelpark”, aldus North zijn warme aanbeveling bij de opening. Het stukje Hortus als onderdeel van de 6,3 km lange Singelparkroute kost wel € 8,00 als je niet beschikt over een museum jaarkaart.  

door Hans Schuurman

Het gebouwtje bij deze ingang van deze tweede ingang is het Talcott huisje. Het houten gebouwtje ontleent zijn naam aan de sterrenkundige Andrew Talcott. En wie was Andrew Tallcott? Van het gezelschap die deze feestelijke opening bijwoonde, weet niemand dit zonder Wikipedia op het mobieltje te raadplegen. In dit mooi restaureerde elegante huisje stond voeger een Zenit kijker opgesteld die met grote precisie de Noordpool richting kon duiden. Een techniek werd onder andere door Andrew Talcott ontwikkeld begin 19 eeuw.

gehandicaptentoilet

Met de opening van deze alternatieve (deel) route doet men veel Singelpatters vast een plezier omdat zij nu langs de Witte Singel kunnen blijven lopen. Dat die weg tegen de aangegeven looprichting in voert, ach een kniesoor die daar op let. Je komt langs de Oude Sterrenwacht  waar nu een tentoonstelling  te zien is ‘The Drake Equation, de Chinese tuin en planten uit Japan waar het beeld van Siebold minzaam op toekijkt. Via de kassen de kortste weg naar de hoofd in- en uitgang aan het Rapenburg. Hier zijn ook horeca- en toiletvoorzieningen én het enige echte openbaar toegankelijke gehandicaptentoilet langs de route.

Bewoners langs de Singelparkroute over de  5e Binnenvestgracht ook blij, vertellen zij,  vanwege de verminderende drukte over hun smalle grachtje. Op een aangename wandel dag in corona tijd  liepen honderden Singelpatters langs ons huis. De alternatieve route door de Hortus zal deze drukte iets matigen hopen zij.

De tweede entree van Hortus is in gebruik gedurende de maanden juni, juli en augustus. De openingstijden zijn wo, vrij, za, zo van 10:00 – 17:00. En woensdagavond tussen 17:00 – 21:00. De entree van Hortus bedraagt € 8,00 maar gratis mét museumjaarkaart. Je moet nu (nog) in een tijdslot reserveren en krijg een e-mailtje dat je welkom bent. De besparingen die deze digitale werkwijze oplevert, weegt blijkbaar op tegen het feit dat 4 miljoen Nederlanders hier niet mee overweg kunnen. Het is so wie so wel verstandig even de Hortus  site te raadplegen: https://www.hortusleiden.nl/plan-je-bezoek/openingstijden-tarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *